Lördagsfrukost med grova scones

Grådiset ligger tungt över Malmö idag. Bäst att stanna inne och äta lyxfrukost och pyssla mest hela dan.

De här grova sconsen la jag upp på den gamla bloggen De andra bullarna redan i september och idag blev jag sugen på dem igen. De är verkligen perfekta när man har slut på frukostbröd och vill äta scones utan att få den där uppblåsta känslan som mycket smör, vitt mjöl och ost kan ge. Mycket smör och ost blev det ju ändå, det hör liksom till. Men det känns ändå lite nyttigare än vanliga scones.

Den här gången gjorde jag sconesen helt utan vetemjöl. Det gick bra det med, men de blev kanske lite smuligare och kornigare än med vetemjöl. Bra för dem som inte vill äta vitt mjöl är det ju. Det går säkert bra att göra dem med glutenfritt mjöl också. Nästa gång ska jag prova att ha i lingon eller torkade aprikoser, och kanske ta lite mindre sirap.

Grova scones med rågmjöl och hasselnötter

4 st ganska stora scones

1, 5 dl vetekross eller vetekli

1/2 dl havregryn

1 1/2 dl grovt eller fint rågmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl linfrön, helst krossad

2 1/2 dl filmjölk

75 gram smör eller 2/3 dl rapsolja

1/2 dl sirap

1 näve hasselnötter

1,5 tsk salt

2 tsk bakpluver

ca 1 tsk brödkrydda, fänkålsfrön eller anisfrön, mortlade

2 msk solrosfrön till garnering

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser, inklusive kryddorna. Vänd ner filmjölk, rumstempererat smör eller olja och sirap och blanda väl.

Klicka ut degen i rundlar på en bakplåtspappertäckt plåt och platta till. Picka bröden och skär ett snitt som ett kors där bröden ska brytas. Strö eventuellt över lite mer krydda och solrosfrön.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ät direkt med smör och ost. Bröden går fint att spara ett par dagar, men är godast om de värms upp lite innan servering.

5 svar till “Lördagsfrukost med grova scones

    • Hej Cecilia, kul att du hittat hit! Alltid kul med fler från samma stad! Jag har funderat på att försöka dra ihop någon matbloggsträff i Malmö, och har tänkt att jag skulle fråga dig. Är du intresserad?
      Fler Malmö/Skånebloggare som kanske läser det här får såklart också anmäla intresse!

Lämna en kommentar