Adventskalender: Lucka 3

pepparkakor 011

Idag blir det adventsklassikern pepparkakor. Receptet kommer från min kokboksguru Anna Bergenströms Annas mat, där hon kallar dem för Eksta pepparkakor. De blir ganska ljusa och kryddiga i smaken. Jag försökte lägga till lite citrussmak, för jag ville att de skulle likna de pepparkakor jag tycker mest om, Annas med apelsinsmak. Men jag hade bara clementiner hemma, och skalet var för tunt för att riva så jag pressade bara i lite saft, och jag tyckte inte att de smakade så mycket citrus. Det är nog bättre att riva i apelsinskal eller citronskal i degen. Goda blev det i allafall. Det var kul att få använda alla ärvda gamla pepparkaksformar, det blev en hel bondgård med gris, get, hund och häst.

Vi hade adventsmys och bak här igår, och det var full rulle i köket hela eftermiddagen. Förutom pepparkakor bakade vi lussebullar (ett jättebra recept på äggfria lussebullar från Flickan och kakorna) och kokade knäck.

Några amerikanska vänner kom över och gick loss med kristyren och gjorde pepparkakorna extra festliga.

pepparkakor 010

Eksta pepparkakor (Från Annas Mat)

ca 200 pepparkakor

250 g smör eller mjölkfritt margarin

4 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vatten

2 msk kanel

1 msk mald kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

(1/2 msk malda pomeransskal)

(1 msk rivet apelsinskal eller citronskal)

1 msk bikarbonat eller 2 msk bakpulver

ca 13 dl vetemjöl+ lite vetemjöl till utbakningen

Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp hastigt och lyft bort kastrullen från värmen. Skiva smöret eller margarinet och rör ner det i sockerblandningen tillsammans med alla kryddorna. Låt stå tills smöret har smält helt och blandningen blivit ungefär rumsvarm.

Blanda mjöl och bikarbonat eller bakpulver och rör ner det i smeten. Den ska vara ganska lös, den sväller sedan. Arbeta ihop allting ordentlig.  Täck över degen och låt vila 1-2 dygn i kylskåpet.

Utbakning:

Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla en ren slät yta och baka ut en liten bit av degen i taget. Knåda den lite först så att den blir varm och mjuk. Tryck inte ut degen utan kavla lätt och fint. Tryck ut figurer och flytta över dem till en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i 4-6 minuter, ha koll ofta för pepparkakor bränns väldigt lätt och då är de inte goda. Låt svalna och dekorera eventuellt med kristyr.

pepparkakor 008

Alla färdigdekorerade pepparkakor fick flytta över till ballerinafatet!

Ett annat recept på pepparkakor som verkar spännande är det här från Scandi Home, på rågpepparkakor. Är det någon som vet vad treacle sirap är, och om det går att få tag på i Sverige? Är det samma som mörk sirap kanske?

pepparkakor 002

 

 

 

 

 

 

Annonser

One response to “Adventskalender: Lucka 3

  1. Så kul att lussekatterna blev bra! Pepparkakorna låter också jättegoda. Jag hoppas jag ska hinna göra hemgjord deg i år istället för färdigköpt som förra året. Jämt tidspress inför jul, men jag öronmärker det här receptet utifall att =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s