Adventskalender: Lucka 4

clementinmarmelad

Lucka 4 rymmer en solgul clementinmarmelad med stjärnanis. Jag älskar verkligen clementiner och äter nog några kilon vid den här tiden på året. Fast ibland går det lite överstyr, som när jag hittar galet billiga på Möllevångstorget och kommer hem med två kilo. Hur mycket vi än mumsar i oss är det alltid några som hinner bli dåliga och måste slängas. Då är det bra att det går att göra andra saker med clementiner också!

Den här marmeladen är kokad med hela skal, alltså blir den lite besk och smakar lite som den typiskt  engelska marmeladen som görs av pomeranser. Vill man inte ha den besk är det bara att skala av det yttersta orangea skiktet av skalet och koka tillsammans med fruktköket. Det är nog de som gillar lakrits och anis som tycker mest om den här marmeladen, stjärnanisen ger ganska mycket smak. Jag gillar inte lakrits, och för mig var det på gränsen till för mycket. Det går också bra att ta färre anisstjärnor eller plocka bort dem efter kokningen för en mildare marmelad. Jag tyckte bara att det såg fint ut när de låg kvar.

Det här är en bra grej att ge bort i julklapp, kanske till farmor eller någon annan marmeladälskare. Sätt ett fint tyg över locket och klistra på din egna etikett för en riktigt imponerande look.

clementinmarmelad 002

Clementinmarmelad med stjärnanis

300 gram clementiner (5 stycken)

300 gram socker eller syltsocker (ca 3, 5 dl)

5-6 stjärnanis

Tvätta clementinerna med diskmedel och skölj noga. Skär dem i små kuber och lägg i en kastrull tillsammans med sockret och stjärnanis. Koka på en ganska låg värme i cirka 30 minuter eller tills  marmeladen håller för marmeladprovet (se nedan), rör bara ibland.

När marmeladen är klar häll över den på rena, gärna varma burkar och låt svalna. Njut till exempel på vörtbröd med en skiva julost!

Marmeladprovet: Lägg en klick marmelad på en platt, torr tallrik. Dra med en träsked eller gaffel genom marmeladen. Om spåret stannar kvar istället för att rinna ihop är marmeladen klar.

clementinmarmelad 004

Annonser

3 responses to “Adventskalender: Lucka 4

  1. Pingback: Adventskalender: Lucka 7 | Mitt lilla gröna·

  2. Pingback: Fullkornscones med torkade aprikoser | Mitt lilla gröna·

  3. Pingback: Adventskalender 2013: Lucka 9 | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s