Adventskalender: Lucka 7

clementinkaka

De sista clementinerna i fruktskålen ropade på att bli använda, så dagens lucka fick bli en clementin -och hasselnötskaka med chokladganache. Inspiration till kakan kommer härifrån och härifrån, och från ett recept i den engelska mattidningen Great British Food. Jag bytte ut mandeln i recepten mot hasselnötter, och chokladganachen kom jag på själv. Kakan får en ganska vuxen smak, den är inte så söt och marmeladen gör att den känns lite fruktkaka delight.

Så mycket mer finns inte att säga. Det är hasselnötter, clementiner och choklad. Tre goda saker som tillsammans blir ännu godare.

Clementinkaka med hasselnötter och chokladganache

Clementinkaka:

1 dl rapsolja

3 dl dinkelmjöl eller vetemjöl

1 dl strösocker

50 gram hasselnötter

1 tsk bakpulver

1 krm salt

skalet och saften från 3 clementiner

(2 msk clementin -eller apelsinmarmelad,  t ex den här)

Chokladganache:

1 dl vispgrädde eller havregrädde

100 gram mörk choklad

1 msk smör

Sätt ugnen på 180 grader. Mal hasselnötterna fint i matmberedare eller hacka med kniv. Vispa olja, ägg och socker fluffigt och ljust. Blanda mjölet med bakpulver, salt och hasselnötter. Tvätta clementinerna och riv i skalet och pressa i clementinjuice. Blanda ner clementin -eller apelsinmarmeladen.

Smöra och strö en stor eller flera små formar. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.

Ganachen:

Koka upp grädden på låg värme. Dra av från värmen och bryt ner små bitar av chokladen och smöret. Rör tills allt har smält och smeten är slät och blank. Häll över kakan, garnera eventuellt med torkade tranbär eller hasselnötter.

clementinkaka och snö

Annonser

2 responses to “Adventskalender: Lucka 7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s