Adventskalender: Lucka 8

småkakor

Småkakor hör julen till, så därför innehåller dagens lucka, inte 7 men och och väl 3 sorters kakor. Där finns chokladbröd, ingefärskakor och kanel- och kardemummalöv.

Chokladbröden är så där kakaospäckade och sega inuti som de ska vara, receptet kommer från de ärvda anteckningsböckerna. Ingefärskakorna kommer från boken Söta Saker, men jag har bytt ut den torkade ingefäran mot färsk. De påminner om de engelska julkakorna molasses crinkless, men är här bara kryddad med ingefära. Sist ut är de juliga små löven, som i grunden är brysselkex, även de efter ett recept från min förmödrar.

En fin liten samling att ställa fram till adventsfikat imorgon!

Vilka småkakor är ett måste till jul för er?

småkakor närbild

Chokladbröd

(ca 30 kakor)

100 gram smör eller mjölkfritt margarin

1 dl socker

4 dl vetemjöl

2-3  msk sirap

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.  Lägg degen på ett bakplåtspapper på en plåt och forma till två längder. Platta ut så att de är ca 1/2 cm tjocka. Grädda i 15-17 minuter. Skär dem i sneda bitar innan de har svalnat helt.

Ingefärskakor

(ca 25 kakor)

100 gram rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl ljus sirap

1 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)

1 tsk färsk eller torkad ingefära

1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman smöret med farinsockret och vaniljsockret.  Blanda ner sirap och ägg. Blanda ihop mjöl, bakpulver/bikarbonat, ingefära och salt, och rör sedan ner det i smeten. Arbeta ihop degen och forma sedan till bollar. Doppa ena halvan i strösocker, och ställ dem med sockersidan upp på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till bollarna lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

småkakor löv

Kanel -och kardemummalöv

(ca 30 kakor)

1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

125 gram smör

Kanel, strösocker och mald kardemumma till garnering.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låg gärna degen vila i kylskåpet minst 30 minuter. Kavla ut degen några millimeter tjock på en mjölad yta. Tryck ut löv, hjärtan eller andra figurer. Pensla kakorna med lite vatten eller uppvispat ägg och doppa i en blandning av kanel, kardemumma och socker. Grädda på bakplåtspapper i ca 8-10 minuter.

småkakor 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s