Ätbara julklappar i Malmö

Att köpa ätbara saker till folk i julklapp kan aldrig bli fel enligt mig. Äta måste vi alla göra, och de flesta av oss tycker om att njuta av goda saker. Så länge vi vet, eller är ganska säkra på att det är något personen tycker om så kommer det antagligen bli använt och inte stå och samla damm som mycket andra saker man ger bort riskerar att göra. Med de senaste årens boom av små producenter, ekologiska varor och närproducerat så finns det ju dessutom så otroligt mycket spännande att välja på där ute. Om det vi ger bort är tillverkat på ett schysst och hållbart sätt för miljön och dem som gör det så är det ju ännu bättre för alla parter.

Idag tipsar jag om några butiker där det går att handla godsaker att lägga i julklappskorgen i Malmö. De flesta butikerna och oberoende, inte del av någon större kedja. Det gör att jag kan göra ”reklam” för dem utan att känna mig som en sell out.

Pappas tehandel

Ehsans och Pappas Te

En välsorterad och vacker tebutik med trevlig och kunnig personal. Har allt från det klassiska Earl Grey till olika ekologiska teer och kinesiska teer som ska lagras i flera år.

Södra förstadsgatan 68, Malmö

Malmö chokladfabrik

Malmö Chokladfabrik

På den ena gaveln på det stora Mazettihuset på Möllan ligger det som återstår av Malmös chokladfabrik. Här tillverkades den Fazers klassiska Ögonkakao (spana efter ögonen på skorstenen)  fram till 1993. Idag är det den enda chokladtillverkaren i Sverige som gör choklad från kakaobönor. I den lilla butiken tillverkas och säljs ett sortiment av praliner,  chokladkakor i olika smaker och mer udda chokladprodukter. Jag köpte en burk kakaosmör för 39 kronor, jättebra till pralinbaket.

Möllevångsgatan 36B

Möllans ost

Möllans Ost

Ost är kanske inte den ultimata julklappen, om man inte vill riskera en väldigt markant doft under granen. Men det en perfekt present att ge bort i handen till någon som du tycker förtjänar något litet extra gott, jag vet att jag skulle uppskatta det ofantligt mycket.  Jag gillar brie, spansk getost, grönmögelost…Blink blink ; )

Möllans ost måste vara Malmös största ostaffär, och är välkänd av de flesta i stan. Här finns all ost du kan tänka dig, inklusive en hel del från små ostystare i Skåne och i Danmark. Det går också att köpa kex,marmelader och annat småplock som kan gå att kombinera med ost, både lokalproducerat och importerat.

Bergsgatan 32

Ronnebygatans Ekolivs

Ronnebygatans Ekolivs

En liten matbutik med ekologiska livsmedel som sköts ideellt av föreningens medlemmar. Här går det att hitta frukt och grönt, mycket från skånska bönder, baljväxter, ris mm i lösvikt och godis och andra torrvaror. Medlemmarna turas om att arbeta i butiken och ansvarar för inköp . Istället för lön så får de rabatt på butikens varor. Kolla in hemsidan eller Facebookgruppen för information om hur du kan engagera dig.

Ronnebygatan 1

Det var några stycken, det finns säkert en massa fler fina små butiker som jag har glömt eller inte känner till. Tipsa gärna i så fall!

Dagens lucka kommer inom kort, jag har inte hunnit fota än…

Annonser

2 responses to “Ätbara julklappar i Malmö

  1. Kanske låter lite tråkigt, men gillar själv påste.. te i lösvikt är ju egentligen godare, men på vardagar så är påsar enklare. Jag gick till Astrid och Aporna (hoppas ingen jag känner läser nu 😉 ) och köpte olika sorters te. Det finns riktigt spännande sorters te där 🙂 Funderar på att göra egen müsli och ge bort..

    • Jag håller med dig, påste är ofta enklare, och man slipper slabba med gamla teblad. Men det är mysigt att ha lite olika löste i burkar att välja på också tycker jag. Även om jag tror att de fina påsteer, t ex de som finns på Astrid nog kan vara lika goda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s