Adventskalender: Lucka 13

mandelskorpor med apelsin och tranbär 009

”Midnatt råder tyst det är i husen. Alla sova släckta äro ljusen”  Så känns det den här tidiga luciamorgonen när jag går upp för att åka till mitt extrajobb. Men jag vet ju att runt om i landet har folk fullt upp med att värma lussebullar, leta reda på tärnljus eller tomemössan och träna in de sista raderna på Stilla natt. Jag har alltid gillat lucia, det är något väldigt stämningsfullt med den tidiga morgonen, de tända ljusen och de gamla vackra sångerna.

Berättelsen om Lucia kommer ju från Italien, och dagen till ära rymmer luckan italienska biscotti med apelsin och tranbär.

De här skorporna var också en av min mammas favoriter. När jag var utbytesstudent i Kanada och hade lite hemlängtan skickade hon ett paket med knapriga, apelsindoftande skorpor för att muntra upp mig. Efter det började allt kännas bättre.

mandelskorpor med apelsin och tranbär

Biscotti med apelsin och tranbär

2 ägg

2 dl socker

2 1/2 dl sötmandel

50 gram smör

1 apelsin

4 dl vetemjöl

1 dl torkade tranbär

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 190 grader.

Mal 1 dl mandel i matberedare eller med mandelkvarn. Grovhacka resten av mandlarna. Tvätta apelsinen och riv det yttersta lagret av skalet. Pressa saften ur halva apelsinen. Blanda mandel, ägg, socker, rumsvarmt smör, apelsinsaft och apelsinskal. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver.

Klä en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen i tre längder som är 2-3 cm tjocka. Platta till dem lite. Grädda ca 20 minuter, ta därefter ut plåten och låt dem svalna lite. Skär längderna i sneda bitar. Grädda ytterligare 5-10 minuter på samma värme. Stäng av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt. Låt skorporna torka på eftervärme i ca 20 minuter.

mandelskorpor med apelsin och tranbär 013

Annonser

One response to “Adventskalender: Lucka 13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s