Adventskalender: Lucka 15

mandelmusslor på fat

Idag är det dags för en söt lucka igen, och inget mindre än en av julbakets drottningar, nämligen mandelmusslor med apelsingrädde. Jag tycker nog att mandelmusslor är bland det godaste man kan äta till jul. Om kryddorna och nötterna talar till luktsinnet och smaken framför allt så är mandelmusslorna en syn- och känslopplevelse. De är otroligt vackra, med den vågiga degen, den vita fluffiga grädden och så det knallröda hallonet på toppen. När du sen sätter tänderna i dem känner du först det söta krispiga degskalet, sedan ett moln av mjuk len grädde med en citrustouch och så sist det syrliga saftiga hallonet. Man vill bara äta en till och en till, men efter ett tag säger magen stopp.

Jag gjorde mestadels små mandelmusslor i år, och de visade sig vara perfekta för en (eller flera) små munsbitar.

Mandelmusslor känns lite som ett bortglömt och bortvalt julbak. Många verkar tro och tycka att det är krångligt, men det är faktiskt inte särskilt knepigt alls. Har du bara nån typ av formar och smörjer dem ordentligt så brukar det gå lätt. Mandelmusselformar går nästan alltid att köpa i secondhandaffärer, speciellt vid jul. Helt klart en bra investering för att kunna imponera vid julbordet eller glöggfikat.

I vissa recept står det att mandeln måste malas i mandelkvarn, men jag tycker det funkar lika bra att köra den i matberedare, bara man maler den ganska fint.

Mitt recept har jag (som vanligt) hämtat från Anna Bergenström, men apelsingrädden har jag kommit på själv. Jag har också bytt ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl för lite mer nyttighet, och tycker att det funkar bra. Den som vill ha mer sötma kan röra ner lite vaniljsocker eller florsocker i grädden efter att den har vispats.

De musslor som jag har fotat blev tyvärr lite kantstötta av att de var de som fick följa med till julfesten på kontoret igår och blev över. Någon gång under färden har de blivit fuktiga, och var därför svåra att få ut ur formarna hela.

mandelmusslor

Mandelmusslor med apelsingrädde

ca 35 st

1 dl sötmandel

2 bittermandlar (jag hoppade över det)

150 gram rumsvarmt smör

3/4 dl socker

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

Mal mandeln fint in matberedare eller mandelkvarn. Skålla den helst inte innan, det blir mer smak om skalet sitter kvar. Rör fett och socker mjukt och blanda ner ägget. Häll i den malda mandeln och mjölet och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylskåpet minst 1 timme men gärna över natten.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla formarna ordentligt. Rulla ut degen till en rulle och skär 35 bitar. Tryck ut varje bit i varsin form. Grädda i ca 12 minuter. När kakorna svalnat, stjäp försiktigt ur dem ur formarna. Ta hjälp av en kniv eller sticka om det behövs. Ska kakorna frysas, gör gärna det med formarna, annars går de lätt sönder.

Apelsingrädde

ca 1 dl vispgrädde

Skalet och saften från 1 apelsin

(1-2 msk florsocker eller 1 tsk vaniljsocker)

Vipsa grädden ganska fluffig. Riv ner det yttersta skalet på en tvättad apelsin. Pressa i saften och rör eventuellt ner sockret. Blanda väl.

För montering; klicka i ca 1 sked grädde i varje mussla. Dekorera med frusna hallon på toppen. Strö granatäppelkärnor runt om om du vill.

mandelmusslor 001

Så var det bara en kvar...

Så var det bara en kvar…

Annonser

4 responses to “Adventskalender: Lucka 15

  1. Mm, ja mandelmusslor är urgott! Min mamma brukar göra varje år. Ett år tappade min kusin hela burken i golvet och det blev massa söndriga musslor på halva golvet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s