Adventskalender: Lucka 19

saffransbulgur 003

Många vegetarianer och veganer kan nog vittna om att det kan vara lite krångligt med maten under jul när man precis har börjat avstå från köttmat, inte minst under besök hos äldre släktingar. Det kan vara många som frågar vad man ska äta egentligen. När jag blev veggi när jag var 18 tyckte jag nog att övergången gick ganska smidigt, och jag har aldrig direkt känt att jag saknat nått på julbordet, förutom en skinkmacka med senap ibland (jag har försökt ersätta den på olika sätt men aldrig riktigt fått jackpott).

En rätt som snabbt introducerades på julafton var en saffranscoucous med grönsaker, och nu är den lika klassisk som sill och köttbullar. Dagens lucka rymmer därför denna matiga och goda sallad som går att variera på en massa olika sätt. För att göra salladen ännu mer matig, blanda i lite tärnad fetaost eller servera med stekt halloumi eller tofu. Väldigt gott till falafel eller veggibullar, och varför inte med en klick tzatziki (också en klassiker på vårt julbord) eller rödbetssallad.

saffransbulgur

Saffranscoucocus med grönsaker

3 dl couscous eller bulgur

1/2 paket saffran

2 kanelstänger

ett par kardemummakapslar

några nävar gröna bönor

3 morötter

1/4  rödkål

1 fänkål (+lite kummin)

2 dl kokta kikärtor

granatäpplekärnor

Koka coucscous eller bulguren enligt förpackningen. Blanda i saffran,  kanelstänger och kardemummakärnor i vattnet. Skiva morötterna och koka dem mjuka. Lägg ner de gröna bönorna mot slutet av koktiden.

Skiva fänkålen fint och stek i olja. Smaksätt eventuellt med lite kummin.

Strimla rödkålen och blanda med kikärtor i en stor skål. Blanda även i couscousen/bulguren när den svalnat något. Häll av vattnet från grönsakerna och rör ner dem i skålen tillsammans med den stekta fänkålen. Rör ner kikärtor och slutligen granatäpplekärnor.

rödkål

Rödkål- Så trist utanpå och så vacker inuti

saffransbulgur på fest

Couscoussalladen fick följa med på minijulbord som vi hade hos några vänner igår. Den smälte in fint bland det goda vörtbrödet och de tjusiga kokostopparna med saffran.

Annonser

5 responses to “Adventskalender: Lucka 19

  1. Pingback: Några idéer och lite inspiration för mellandagarna | I gott sällskap·

  2. Pingback: Recept för en grönare jul | I gott sällskap·

  3. Pingback: Adventskalender 2013: Lucka 6 | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s