Adventskalender: Lucka 21

pastej på bord

Världen fanns kvar när vi vaknade upp i morse, hurra för det! Jag tror att vi kommer klara oss igenom den här undergångsdagen riktigt fint.

I dagens lucka tänkte jag bjuda på en iställetförskinka-pastej av kidneybönor. Jag har provat mig igenom ett par skinksubstitut sedan jag slutade äta kött, för den där skinkmackan med senap på ett gott julbröd ropar på mig när det blir jul. Tofu tyckte jag funkade sådär, men förra årets sk*nka eller vad den kallas från Astrid och aporna tyckte jag var riktigt bra. Det är bara att 80 kronor känns lite mycket att lägga ut på nått som jag kanske inte ens kommer orka äta upp. Så i år kom jag på att det borde gå att göra någon typ av pastej eller bönröra som påminner om skinka och som funkar med senap. Jag tänkte att det skulle krävas lite experimenterande med kryddor, men tycker att jag fick till det rätt bra på första försöket. Jag hade dock velat ha en lite tjockare pastej som går att skiva, men jag blandade i för mycket vatten så den blev mer som tartexkonsistens som får bres ut.

Jag vet inte varför just kombon skinka (eller substitut) och senap är så himla magisk. För mig blir det inte riktigt jul utan det. För tips om vilken senap ni ska välja i år, kolla in Vegankrubbs senapstest.

Om någon därute provar att göra en fastare pastej som går att skiva vore det kul att höra om det. Även om ni kommer på några andra kryddor som passar. Så här gjorde jag:

Iställetförskinka-pastej med kidneybönor

3 dl kokta kidneybönor

1-2 msk vatten

2 msk olivolja

ca 1 tsk spiskummin

ca 1 tsk mild paprikakrydda

ca 1/2 kryddpeppar eller malda kryddnejlikor

salt och peppar efter smak

lite citronsaft

Mixa bönorna i matberedare tillsammans med oljan. Späd med vatten till önskad konsistens. Blanda ner kryddor och citronsaft och fortsätt mixa tills allt är finfördelat och väl blandat. Om du vill ha en fast pastej, klä en fyrkantig eller rund form med gladpack och tryck ner pastejen där. Pastejen kan då stjälpas eller dras upp ur formen när den har stelnat till lite. Ät på favoritbröd med mycket smör och en god senap.

pastejburk

pastejmackor

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s