rispapperknyten med friska smaker

rispapperknyten klara

Det blev asiatiskt ikväll. Lätta och friska rispapperknyten (dolmar/wraps/paket?) med råa grönsaker och tofu som marinerats i ingefära, soja, lime och chili. Till det gjorde jag en sallad med risnudlar, mango och jordnötter för att få det hela lite mer matigt. Den sötsyrliga mangon blev en riktigt hit till de salta jordnötterna och den lite sötsura dressingen.

De här små paketen är så himla lätta och riktigt roliga att göra, och involverar dessutom plaskande i vatten vid middagsbordet. De ser inte så mycket ut för världen, som ett par ganska oaptitliga puppor om man ska vara krass. Rispappret, som är helt gjort av ris, blir som en elastiskt tunn hinna som går att slå in grönsakerna med lite hur som helst. Med ett myntablad, kanske lite wasabi och så doppat i ännu lite mer sojasås med ingefära blir det ett ännu fräschare alternativ till sushi.

rispapperknyten

Rispapperknyten med tofu och grönsaker

Rispapper, runda eller fyrkantiga.

1/2 paket fast tofu

2 morötter

1/2 squash

1 handfull böngroddar

1 avokado

myntablad

 

Marinad/sås:

soja (tamari eller japansk)

färsk riven eller hackad ingefära efter smak

saft från 1 lime

1 bit hackad röd chili

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Dela tofun i fyrkantiga bitar. Lägg ned i marinaden så att det täcker allt och låt stå och dra medan du tillagar resten.

Skär morötter och zucchini i fina strimlor. Dela och skiva avokadon. Lägg upp böngroddar på ett fat.

Sätt fram en stor bunke med varmt vatten. För att sätta ihop knytena, doppa ett rispapper i vattnet så att det blir mjukt och klibbigt. Bred ut det på en tallrik och lägg på grönsaker och tofu i mitten.  Lägg på ett färskt myntablad. Vik ihop till en wrap eller rulle. Doppa eventuellt i marinad eller bara soja.

rispapperknyten på bordet

Nudelsallad med mango och jordnötter

1 paket risnudlar eller andra nudlar som passar för sallad

1/2 mogen mango

1 näve jordnötter

2 nävar bladspenat eller andra gröna blad

Dressing:

1 tsk honung

2 msk ljus soja (tamari eller japansk)

2 msk vitvinsvinäger

1 liten bit röd hackad chili

1 liten bit färsk hackad ingefära

några myntablad

salt och peppar

Koka nudlarna enligt förpackning. Skiva mangon i små bitar. Blanda de kokta avsvalnade nudlarna med mangon och salladsbladen. Blanda alla ingredienser till dressingen och häll över salladen. Blanda väl. Strö över jordnötterna.

Annonser

2 responses to “rispapperknyten med friska smaker

    • Gör det! Rispapper finns på de asiatiska affärerna på Möllan, tillsammans med en massa andra spännande produkter som man knappt vet vad det är ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s