Nyårsförrätt

petit choux 005

För första gången i mitt liv har jag gjort petit- chouer! Två gånger den senaste veckan till och med. Den första omgången blev inte så bra, smeten blev för lös och det blev mer som små plättar på plåten. Men skam den som ger sig.  Igår provade jag ett recept från Mingelmat av Systrarna Eisenman, och de gick det bättre. De blev kanske inte världens mest högresta och ståtliga petit chouxer men de liknar i alla fall de man ser på bilder. Och ihåliga och fina blev de, så att det går att peta i smaskig fyllning.

De är roliga små uppfinningar de här petit- chouesen (jag böjer fritt här). Otroligt mjuka och fluffiga i smaken, och går att fylla med allt möjligt gott, från smörkräm eller smaksatt grädde och toppade med chokladsås till mer matiga alternativ med olika röror. Tack för det fransmännen.

Jag tänkte ha mina som förrätt/mingelmat på middagen vi ska på ikväll, och fylla dem med en vegetarisk skagenröra. Inspiration har jag fått från Johan på Gaashud och hans skagenversion på  äggröra utan ägg,  men jag har gjort några små ändringar. En bra grund för en veganska eller vegetarisk röra som går att variera på många olika sätt.

Ha en fin nyårsafton, imorgon börjar vi på en ny kula!

Petit- chouer med vegetarisk skagenröra

Recept från Mingelmat. Ca 12 medelstora petit-chouer

75 gram smör

1 1/2 dl mjölk

1 1/2- 1 3/4 dl vetemjöl

2 ägg

1 äggvita

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull.  Tillsätt mjölken och koka upp. Rör snabbt ner mjölet och rör kraftigt tills degen släpper från kastrullens kanter. Ta bort kastrullen från värmen.

Lägg smeten i en bunke och vispa med elvisp tills den har svalnat något. Vispa i ett ägg i taget och sedan äggvitan. Fortsätt vispa i några minuter.

Spritsa eller klicka ut smeten till små bollar med ca 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills petit-chouerna är gyllenbruna.

Ta ut plåten ur ugnen och stick eller klipp genast ett litet hål på sidan. Det gör att ångan kan pysa ut och de säckar inte ihop så mycket.

Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning i hålet eller genom att skära bort toppen. Det går bra att frysa petit-chouerna ofyllda och ta fram dem några timmar innan servering.

petit choux 008

Vegetarisk skagenröra

Efter recept hos Gaashud

1 dl naturell yoghurt

3/4 dl majonnäs

ca 1/2 dl hackad färsk dill

1/2 rödlök

1/2 burk tångkaviar

1 liten bit tofu, fast eller mjuk

ca 1 msk citronsaft

salt efter smak

Hacka löken och dillen fint. Blanda yoghurt och majonnäs. Hacka tofun fint. Rör ner allting i yoghurt och majonnäsblandningen, och smaksätt med tångkaviar, citronsaft och salt.

Går att göra i ordning några timmar innan den ska serveras.

petit choux på tallrik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s