Apelsin, röd grapefrukt och morotsorbet…eller juice

citrussorbet 012

Jag fick en liten smidig glassmaskin i julklapp, och nu vill bara göra glass hela tiden, av allt! Sorbet är nog min favoritglasssort, särskilt om den görs enligt Anna Bergenströms gamla recept som går att hitta i boken Rotation i Köket. Det är världens enklaste grundtanke. Mixa först bär, frukt, lite socker och citronsaft eller vatten och frys in som iskuber. När du vill göra sorbet tar du fram så många kuber du vill ha, mixar dem i matberedare med äggvita och så har du en krämig och oemotståndlig sorbet som antingen går att äta direkt eller frysas in igen till senare. Jag hällde massan i glassmaskinen och lät den frysa till där några minuter efter att jag hade mixat i äggvitan men det är inget måste.

Nu när jag är såhär citrusbesatt blev jag såklart sugen på en sorbet med alla de goda citrusfrukterna i. Och det blev en riktig fullträff. Apelsinerna och moroten ger sötma, limen lite syrlighet och grapefrukten bidrar med det där lite beska, och ger en fantastisk mjukt rosaorgange färg.

Vill du inte göra sorbet går det lika bra att dricka elixiret (det känns nästan som ett livselixir) precis som det är som juice.

Sorbeten blir mitt bidrag till Säsongens bästa, på Det gröna skafferiet, som den här månaden har tema lime. Även om limen får vara med minst i den här sorbeten spelar den en viktig roll med att balansera upp alla smaker.

citrussorbet 1

citrussorbet 2

Sorbet med apelsin, röd grapefrukt och morot

4 stora portioner

1 vanlig apelsin

2 blodapelsiner

1 röd grapefrukt

1 morot

1/2 lime

1/2 dl socker (eller mindre om du vill ha en mindre söt sorbet)

3 äggvitor

Pressa alla citrusfrukter i juicepress eller förhand. Det gör inget om det kommer med lite fruktkött men försök peta bort kärnor och stora bitar av det vita innerskalet. Pressa i lite lime i taget för att smaka av hur syrligt du vill ha det. Blanda juicen väl. Häll i en iskubslåda eller plastbunke. Låt stå i frysen minst 4 timmar.

Vid tillredning, lägg den frysna juicen i matberedaren och låt tina några minuter. Häll ner sockret.  Mixa sedan till det är nästan helt mosat. Häll i äggvitorna samtidigt som maskinen snurrar. Mixa några minuter till, tills massan har blivit fluffig och lite vit.

Ät direkt eller häll i en glassmaskin och frys till i några minuter. Eller häll i en plasbunke och ställ in i frysen igen.

citrusfrukter på fat

citrusfrukter

citrusfrukter urpressade

Annonser

3 responses to “Apelsin, röd grapefrukt och morotsorbet…eller juice

  1. Pingback: Våra bästa limerecept | Det gröna skafferiet·

  2. Pingback: Nässelaioli | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s