Hemmagjord nyponsoppa

Nyponsoppa i mugg

När det är så kallt så det känns som att näsan ska ramla av så fort man går utanför dörren behövs det många sorters varma drycker att tina upp sig med. Nyponsoppa är bland det bästa att dricka, oavsett om det är under själva vinterpromenaden, eller efter att man har kommit in i värmen igen som vi gjorde.

Det här är inte riktigt hemmagjord nyponsoppa från grunden, jag har inte plockat, torkat och malt nyponen själv. Det är fantastiskt gott det med, men det är inte alltid man har tid eller möjlighet till det ju. Då går det att fuska och göra en nyttig egenblandad nyponsoppa av nyponskalsmjöl, socker och vatten.

Nyponskalsmjöl är helt enkelt torkade och malda nypon, och säljs av bland annat Risenta i de flesta större affärer. Blandar du egen soppa går det att välja helt själv hur söt du vill ha den, eller om du kanske vill smaksätta den på något sätt. Jag började med bara 1/2 dl kokossocker, men nypon kräver en hel del socker för att få att inte bara smaka blä, tycker jag personligen. Jag tillsatte 1/2 dl vanligt vitt socker också och då blev det lagom sött. Nyponskalsmjölet är ganska drygt, till 1 dl mjöl kan man späda med 1-1,5 l vatten beroende på hur tjock soppa man vill ha. I gnutta potatismjöl i soppan kan hjälpa till att göra den tjockare.

Av bara 1 nypon får man förresten i sig hela dagsbehovet av c-vitamin, enligt förpackningen. En riktig superfood att ladda med för att hålla förkylningarna borta alltså!

Nyponsoppsfika

Nyponsoppa

1 dl nyponskalmjöl

1-1,5 liter vatten

1/2 -1 dl strösocker, kokossocker eller annat sötningsmedel

(1 msk potatismjöl)

Koka upp vattnet i en kastrull.

Vispa ner nyponskalsmjölet lite i taget så att att klumpar försvinner.

Vispa i socker tills du har fått en lagom söt soppa. Red eventuellt med potatismjöl för en tjockare konsistens. Koka i någon minut. Ät varm med en klick vaniljglass, häll upp på termos eller låt svalna och ät kall.

Torups slott

Torups slott i vinterskrud, där vi var på utflykt idag och skulle fika på nyponsoppan men kylan drev oss hemåt.

Imorgon blir det matbloggsträff här hemma hos mig med tema Nystart. Det ska blir riktigt roligt att träffa några av bloggarna IRL!

Annonser

2 responses to “Hemmagjord nyponsoppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s