Brownies med jordnötsmör och kolasås, veganska

brownies på tallrik

Häromkvällen, när jag låg och tänkte på nya recept istället för att sova, fick jag en idé som kändes klockren. Tänk om det går att göra brownies, med både kolasås och jordnötssmör i! Inte som en topping efter gräddningen alltså, utan i kakan, så att det kommer fram små underbara kolaindränkta bitar av jordnötssmör när man tar en bit. Det skulle nästan bli som en snickersbar i brownieformat. Jag insåg att det nog skulle kunna bli svårt att få kolasåsen att inte smälta bort i kakan under gräddning, men det var värt att prova.

Eftersom jordnötssmör är veganskt i sig själv (och världens enklaste att göra själv, bara att mixa jordnötter) och kolasås är enkel att göra vegansk så tänkte jag att det är lika bra att göra själva brownien vegansk också. Jag utgick från det här receptet, men ändrade en del saker.

Gräddningen gick bättre än jag vågat hoppas på, kolasåsen behöll sin konsistens och la sig som ett mjukt, sött täcke ovanpå kakan. Såsen hade inte runnit ner i kakan så mycket som jag hade velat, men det gör den säkert om en har ork att göra större och mer ordentliga hål innan gräddningen.  Själva konsistensen på brownien var kanske inte den allra bästa. Den var torr på sidorna och ganska kladdig i mitten. Jag hade velat ha en lite jämnsegare kaka. Men där kan ju alla bara använda sitt eget favoritrecept på kladdkaka eller brownies.

Det hela slutade med att jag fick några av de maffigaste och mäktigaste kakor jag någonsin har bakat.  På ett bra sätt. D har en bra blandning av den lite beska chokladen, de salta jordnötterna och den söta kolasåsen. Nu behöver jag bara hjälp att äta upp dem!

brownies med kaffe

Brownies med jordnötssmör och kolasås, a.k.a Snickersbrownies (veganska)

Brownies

1,5 msk krossade linfrön+3 msk vatten

2, 5 dl vetemjöl

2,5 dl grahamsmjöl

1/2 kakao

1/2 dl mjölkfritt margarin

50+50 gram mörk choklad

2 dl socker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 1/2 dl havremjölk, sojamjölk eller annat veganskt alternativ

Jordnötssmör

ca 2 dl salta rostade jordnötter

Kolasås

1 1/2 dl havregrädde eller sojagrädde

1/2 dl socker

1/2 dl ljus sirap

50 gram mjölkfritt margarin

Börja med jordnötssmöret:

Häll alla utom ca 1/2 dl av jordnötterna i en matberedare och mixa tills nötterna är helt finmalda och börja bli till en fast men våt konsistens. Tar 5-10 minuter. Häll i de resterande nötterna och mixa i några sekunder tills de är hackade i grova bitar (låt bli om du vill ha ett helt slätt smör). Det går säkert att mixa nötterna med en stavmixer också men då kan det ta längre tid. Skulle nötterna inte bli flytande, tillsätt någon matsked rapsolja eller kokosolja. Ställ åt sidan.

Gör kolasåsen:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp på mellanhög värme. Låt koka under omrörning i ett par minuter tills såsen börjar tjockna. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna en aning. Rör sedan ner 2 dl av jordnötssmöret i kolasåsen. Det gör inget om det är lite klumpar.

Gör brownien:

Rör ihop linfrön och vatten i en skål och låt stå.

Blanda båda mjölsorterna, kakao, salt och bakpulver.

Smält hälften av chokladen över vattenbad tillsammans med smöret. Ta av från värmen och blanda ihop med linfröblandningen, socker och mjölk. Rör ner i mjölblandningen. Hacka resten av chokladen och rör ner i smeten. Blanda allt väl. Smeten blir ganska torr och fast, men så ska det vara.

Smöra och strö en form och tryck ut degen i ett ca 1 cm tjockt lager. Gör gropar eller hål och häll jordnöt-och kolasåsen över kakan. Tryckt till lite så att såsen rinner ner i kakan eller rör runt med en slev.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Låt kakan bli helt sval innan den skärs upp. Strö eventuellt lite mer hackade jordnötter över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s