Kärlekspiroger

kärleksempenadas med girland

Glad alla hjärtans dag på er!

Jag vet, det är en amerikansk, kommersiell högtid som spär på föreställningen om att det är något fel på en om en inte har något speciell att ge blommor till, skriva gulliga kort och hålla handen. Men det kan ju också vara en dag för att ge lite extra kärlek till de du har som du tycker om, oavsett om det är vänner, familj, en partner eller ett span. I Finland kallar de den här dagen för vänndagen, det tycker jag är fint.

En eloge till Morgonpasset i P3, som passade på att prata om tvåsamhet och hur det inte är så oproblematiskt eller det enda alternativet just idag. Det går att lyssna på i efterhand här.

Att försöka vara romantisk mot sin partner på alla hjärtans dag kan dessutom vara rent livsfarligt.

Jag ser det mest av allt som en anledning att baka roliga kakor och laga god mat. Den här gången blev det ett par hjärtempenadas med jordnötssmör och jordgubssylt. Inspirations till hjärtana fick jag från den fina bloggen Honest Fare och jordnötssmör blev det för att Peter gillar det. Kakorna blir knapriga utanpå och gojsiga och goa innuti. Passar till en kopp te eller kaffe. Vill du göra dem veganska byt ut smöret mot veganskt alternativ och ägget i degen mot några matskedar vatten.

kärleksempenadas utbakning

Kärleksempenadas med jordnötssmör och jordgubssylt

Deg:

100 gram smör

3 dl vetemjöl eller ljust dinkelmjöl

1 dl havregryn

3 msk socker

1 ägg

Jordgubbssylt:

ca 10 frusna jordgubbar

2 msk socker

3 msk vatten

(några droppar fruktpektin)

Eller: 1 dl köpt jordgubbssylt

Jordnötssmör:

2 + 1 dl saltade jordnötter

2 msk ljus sirap

1 msk rapsolja

Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Nyp ihop det med smöret, och rör sedan ner ett ägg. Blanda väl tills det blir en sammanhållen deg som inte kladdar. Ställ i kylen ca 30 min.

Tina jordgubbarna lite och lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och mosa jordgubbarna. Tillsätt ev. fruktpektin för en tjockare konsistens. Sjud i 5-10 minuter tills en del av vätskan kokat bort och sylten inte är allt för rinnig. Låt svalna.

Mixa 2 dl jordnötter i mixer tills de är finmalda och börjar kladda ihop sig. Tillsätt sirap och rapsolja samtidigt som du fortsätter mixa. Häll i 1 dl jordnötter och mixa några sekunder för en knaprig konsistens (kan uteslutas för den som gillar slätt jordnötssmör).

Kavla ut degen på en ren, mjölad yta. Stansa ut hjärtan med pepparkaksmått. Lägg en klick jordnötssmör jämt fördelat på ett hjärta, toppa med en mindre klick jordgubbssylt. Lägg över ett hjärta och tryck till runt kanterna. Nagga gärna med en gaffel för att ”försluta” hjärtat ordentligt.

Grädda i 12-15 minuter tills hjärtana fått färg.

kärleksempenadas 010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s