Kanarisk pyttipanna och ny layout

kanarisk pyttipanna

Jag har träsmak i rumpan av för mycket sittande och ögonen svider, men nu har jag fått ihop en ny look på bloggen som jag är nöjd med! Det är ljusare och ser proffsigare ut på något sätt. Eller vad tycker ni somtittar in?

Nu till ett recept på en enkel och god festmiddag.

Om det hade blivit som jag drömde om så hade jag suttit på en uteservering på Gran Canaria nu, med ljumna vindar runt benen och havssus i öronen. Tänk så skönt det hade varit att byta ut den här sega, kalla vintern mot 20 grader varmt och gassande sol för en vecka.  Jag har hållit utkik efter en restresa under vintern, men det dök inte upp något som kändes billigt och bra nog. Det blev en bokad resa till Lisabon i april istället, vilket är bra det med.

Veckan på kanarieöarna blev utbytt mot en middag med kanariskt tema. Jag hade läst på lite om maten där och blivit riktigt sugen på Mojo verde och Papas arrugadas och annat spännande.

Min huvudrätt blev en vegetarisk variant på Ropa vieja, som betyder gamla kläder, och är lite lik vår pytt i panna. Den görs ofta på resterna av potatis och en oxköttsrätt. Receptet  innehåller mycket kikärtor från början, så jag bytte helt enkelt ut köttet mot morötter och zuchinni. Det blev en mättande och smakrik rätt som var lätt att laga. Tillsammans med en grön sås (mojo verde) och en röd starkare variant med mycket vinäger (mojo rocho) blev det en riktig festmåltid.

Kanarisk vegetarisk pyttipanna

500 gram kokta kikärtor

1 kilo potatis

1 gul lök

3 morötter

1 zuchini

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

1- 1,5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2-3 lagerblad

Paprikapulver, timjan, salt och peppar efter smak

Skala potatisen och skär den i ganska små bitar. Koka upp vatten och lägg i potatisbitarna. Skär morötterna i skivor och lägg i kastrullen. Koka tills potatis och morötter blivit mjuka men inte mosiga. Häll av vattnet.

Hacka löken fint och stek i lite olja tillsammans med pressade vitlöksklyftor. När löken mjuknat tillsätt skivad zucchini och skivad paprika. Stek några minuter tills det fått färg. Rör ner potatisen och morötterna. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärning. Blanda i lagerblad och krydda efter smak. Lått puttra några minuter tills det mesta av vattnet kokat in.

Servera med hackad persilja och såser.

Mojo Rocho

5 vitlöksklyftor

2 färska röda chilifrukter

3-4 msk vinäger

1 dl olivolja

Spiskummin, paprikapulver och salt och peppar efter smak

Mixa vitlöksklyftor och halverade, urkärnade chilifrukter i matberedare eller med stavmixer tills de har geggat ihop sig. Tillsätt olivolja och vinäger samtidigt som du fortsätter mixa. Smaka av med kryddor.

Mojo Verde

5 vitlöksklyftor

2 gröna paprikor

1 dl färsk bladpersilja eller färsk koriander

1-2 msk vinäger

1 dl olivolja

1/2 tsk kummin

Salt och peppar efter smak

Dela och kärna ur paprikorna. Mixa tillsammans med vitlök och persilja eller koriander till en sås. Tillsätt vinäger och olja samtidigt som du fortsätter mixa. Blanda ner kummin och smaka av med salt och peppar.

kanarisk pyttipanna 2

Annonser

5 responses to “Kanarisk pyttipanna och ny layout

  1. Fniss*. Jag kan inte låta bli att tänka på Sällskapsresan och när den spanske mannen bjuder Kim Anderzons rollfigur på just ”gamla kläder”! Det måste jag ju bara prova någon gång!:)

    Tycker att bloggen blivit jättefin och ser verkligen proffsig ut! Den är dessutom mer lättläst då raderna inte är lika långa och så gillar jag att du har lagt in widgets med senaste inlägg och sökfunktion mm så att man lättare kan hitta tillbaka till äldre recept. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s