Gröna matmuffins på Sankt Patricks day

matmuffins liggande

Idag den 17:e mars firas Sankt Patricks day på flera håll i världen. Det är Irlands nationaldag, och firas till minne av skyddshelgonet Sankt Patrick. Självklart är det en av irländarnas favoritsysselsättningar som står i fokus denna dag, att dricka öl. Men även färgen grönt är viktig, vissa klär sig bara i grönt, ibland färgas ölen grön och i bloggvärlden har det vimlat av grönfärgad mat ett tag nu. Förutom på Irland så är det framför allt i länder med mycket Irländska invandrare som Sankt Patricksday är stort. I den lilla kanadensiska stad som jag var utbytesstudent i för några år sedan var det en stor dag där pubbarna hade öppet från tidig förmiddag och den gröna ölen flödade. När jag och Peter var i Newcastle i England för exakt ett år sedan var varenda pub (och det finns många där) smockad med folk från tidig kväll.

I år har jag inte tänkt gå så hårt in för öldrickandet just idag, men jag ville ändå laga något grönt. För att det är Sankt Patricks day men också för att det ju är namnet på bloggen och för att jag längtar så jäkla mycket efter riktig vår nu och det kanske går att skynda på den lite med ett par gröna matmuffins med spenat och ärtor och ett lika grönt persiljesmör till.

Muffinsen är egentligen matiga scones bakade i muffinsformar. Ärtorna och spenaten gör dem matiga och våriga, och fetaosten tillsätter lite sälta. Ett riktigt bra alternativ till en enkel lunch, kanske med ett stekt ägg på eller som en del av påskbuffén.

matmuffins 005

Sconesmuffins med spenat, ärtor, fetaost och valnötter

ca 8 muffins

150 gram smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

1 dl finhackad spenat och ärtor blandat

1/2 paket fetaost

ca 1 dl valnötter

1/2 tsk salt

Riven ost till topping

Sätt ugnen på 200 grader. Koka spenat och ärtor tillsammans några minuter. Häll av vattnet.

Blanda alla torra ingredienser till degen och knip ihop med smöret till en smulig deg. Rör ner mjölken, fetaost, valnötter, och ärtor och spenat. Blanda väl. Klicka ut i muffinsformar. Riv över lite ost på varje muffin.

Grädda i ca 20 minuter.

Servera med smör utrört med 1-2 msk persilja, salt och peppar.

Nu ska jag snart iväg på träff numer 2 med ett gäng skånska matbloggare, det ska bli mysigt!

Annonser

One response to “Gröna matmuffins på Sankt Patricks day

  1. Pingback: Matbloggsträff Malmö & dadelbröd | Det gröna skafferiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s