Dubbla syltkakor

syltblommor 002

Småkakor passar lika bra till påsk som till jul. Den här varianten formade som blommor, med söt hallonsylt i mitten och pastellfärgat strössel för tankarna till vår och varmare tider.

Jag har tryckt ut kakor med en blomform och sedan tryckt ut ett håll i mitten med en cirkelform. Det går så klart bra att göra kakorna utan hål i mitten eller i någon annan form. Eller bara en enkel kaka med en grop i mitten för sylten. Använd den sylt du tycker bäst om, jag tog hallonsylten jag gjorde för några dagar sen.

Snart kommer det mer påsktips!

syltblommor 011

Dubbla syltkakor

3 dl vetemjöl

75 gram smör

1 dl socker

1 ägg

1 nypa salt

(ev en matsked vatten)

Hallonsylt eller annan sylt

Strössel till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, socker och salt. Nyp ihop till en smulig deg. Rör ner ägget och eventuellt vatten om degen är för smulig.

Kavla ut degen på mjölad yta så att det är ca 2 mm tjockt. Tryck ut blommor eller annan form, och eventuellt cirklar i mitten i hälften av kakorna. Lägg ut de ”hela” kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ca 1 tesked sylt i mitten, bred ut det lite mot sidorna. Lägg över en kaka med hål i och tryck till lätt.

Grädda i 10-12 minuter tills kakorna har blivit lite gyllengula. Strö över strössel när de är nygräddade.

syltblommor 009

Annonser

One response to “Dubbla syltkakor

  1. Pingback: Vegansk nötmarängtårta + påsktips | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s