Gör egna påskägg och skålar

påskägg 018Det är fint med påskägg tycker jag. Vare sig de innehåller massa smågodis, hembakade småkakor eller en liten present så är det något mysigt med de runda, färgglada små skattkistorna. Men precis som så mycket annat så är det galet att de ska tillverkas i så kopiösa mängder för att folk ska köpa nya varje år, för att sen slänga dem. Det går såklart bra att återanvända sitt påskägg, och den som vill kan ganska lätt måla om eller klä sitt ägg med papper, tyg eller något annat roligt material för att ge det en ny touch.

Jag blev sugen på att gå ett steg längre och göra mina egna ägg från grunden. Lite pyssligt men inte så svårt som man kan tro ändå.

Det här är vad som behövs:

Tapetklister (färdigköpt eller gör eget)

ballonger

tyger

tidningspapper

sax

limstift

Tunt papper

textillim eller annat klister

påskägg 001

Gör så här:

Blås upp så många ballonger som du vill ha ägg och i den storlek du vill ha dem. För små ägg, använd gärna vattenballonger eller små ballonger.

Riv tidningspapper i små remsor och bitar. Pensla på tapetklister på varje remsa och klistra fast dem på ballongen. Sätt papper över halva ballongen så att den får en ägg form. Om du vill ha ett ägg som har mer som ett titthål, lämna bara ett mindre hål fritt. Stryk på att lager tapetklister över pappret. Klipp upp ett fyrkantigt tyg och sätt fast det på ägget. Släta ut så mycket det går. Alternativt klipp bitar av tyget och sätt fast det med lapptäcksteknik på ägget.

Låt torka minst 8 timmar.

När äggen är helt torra, stick hål på ballongen. Peta bort ballongrester. Klipp remsor av fint färgat papper och limma fast dem kant i kant inne i ägget, så slätt det går. Sätt gärna något band runt kanten som gömmer skarven. Låt torka och fyll med godis eller annat småplock!

påskägg 014

Annonser

Ett svar till “Gör egna påskägg och skålar

  1. Ping: Vegansk nötmarängtårta + påsktips | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s