Svengelska hot cross buns

hotcross buns i korg

Den största påsktraditionen i Storbritannien måste vara bullarna som de äter under påskhelgen, hot cross buns. Det och chokladägg, när vi var i Manchester precis innan påsk förra året kryllade det av chokladägg i alla de smaker, storlekar och färger.

Hot cross buns, de söta och kryddiga bullarna med torkade frukt i har ätits i England sedan 1600-talet, men kallades då för Good friday buns. När de började säljas på gatan under långfredagen på 1700-talet blev de omdöpta till hot cross buns som lät bättre när försäljarna ropade ut det.

Att göra ett kors på bröd är en tradition som går tillbaka ända till medeltiden, och var ett tecken på att brödet var välsignat och kunde jaga bort onda andar. Senare blev korset förknippat med kristendomen, men även anglo-saxerna innan kristendomens dagar bakade liknande bullar för att fira vårens intåg.

Den konstigaste traditionen som har med hot cross buns att göra äger rum på en pub i London. Där hänger sjömän upp en bulle i taket varje år, till minne av sjömanshustrun som för 100 år sedan hängde upp en bulle i hopp om att mannen skulle komma hem till påsk. Läs mer om det och hur du bakar typiskt engelska hot cross buns här.

Jag har gjort en egen försvenskad version av bullarna. De är mindre söta och receptet inte i lika många steg som originalet. Jag gjorde mer av en vanlig vetedeg som jag lät jäsa över natten.  Resultatet blev fluffiga, lagom söta bullar som är lite av en korsning mellan slät kardemummabulle och en fralla. Inte särskilt krångligt alls, och perfekt att sätta en deg på kvällen och ha färska påskbröd imorgon eller någon annan dag under helgen.

hotcross buns och påskris 006

Försvenskade hot cross buns

ca 16 bullar

Som torkade frukt hade jag i körbär, men det fungerar bra med russin eller annan frukt. Vill du göra bullarna veganska använd rapsolja, växtmjölk och pensla med mjölk istället för ägg. Hoppa över korsen i smördeg eller googla upp andra sätt att göra korsen, det finns många varianter. Pensla bullarna med lite florsocker utrört i vatten om du vill ha en sötare variant mer lik originalet.

3 dl mjölk

ca 15 gram jäst eller 1 tsk torrjäst

300 gram vetemjöl

150 gram grahamsmjöl

3 msk mörk eller ljus sirap eller farinsocker

1/2 tsk salt

75 gram smör eller rapsolja

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk torkad ingefära

1/2 dl torkade körsbär, russin eller aprikoser, eller blanda.

1 ägg till pensling eller någon typ av mjölk

(2 ark fryst smördeg)

Värm mjölken till 37 grader. Rör ner oljan. Smula sönder jästen i en stor bunke. Tillsätt sirap och salt. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjöl, kryddor och torkad frukt. Bearbeta degen i maskin eller för hand tills den är smidig och släpper kanterna. Jäs i 1 1/2 timme eller över natten i kylskåpet.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och knåda några minuter. Skär upp 16 lika stora bitar, forma dem till en fralla och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme.

Kavla ut smördegen och skär smala remsor långa nog för att räcka tvärs över bullarna. Pensla bullarna med ägg eller mjölk. Lägg degremsor över så att det blir ett kors, eller kryss. Pensla en gång till. Grädda bullarna i 15-18 minuter.

Servera helst varma med smör och en god marmelad.

påskris

Jag slänger in en bild på mitt nyplockade påskris också, pyntat med pappersäggen, små pärlplatteägg och rosetter enkelt gjorda av rivna remsor av tyger. Blommorna runt riset är en 70-tals girlang som jag hittat på en loppis. Mer bilder på pärlplattorna och annat påskpyssel finns på min gamla blogg. Där är påskriset lite mer utslaget än vad det är i år.

 

 

 

Annonser

One response to “Svengelska hot cross buns

  1. Pingback: Hot cross scones med sockerfri hallon- och myntasylt | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s