Tårta med vegetarisk skagenröra och rågbröd

tårta med skagen 005

Nu får hon väl ge sig, tänker ni. Ja, jag vet, det blir lite mycket påskmat. Men jag vill bara dela med mig av den här lättgjorda smörgåstårtan eller vad man ska kalla det också. Påskaftonsmaten är kanske redan planerad och lagad, men den här funkar även i vilket annat sammanhang som helst. Rör ner rester av kokta ägg och ät under resten av helgen, eller servera den som förrätt på valborgsmiddagen eller på studentbuffén.

Jag mixade rågbrödet med lite olja för att det skulle få en degliknande konsistens, men det blev ganska smuligt ändå. Kanske är smör bättre. Det går säkert fint att bara lägga ut skivor kant i kant i formen och få en mer smörgåsliknande tårta.

Garneringen på tårtan kan bytas ut efter smak och säsong, mot till exempel rädisor, sparris, ruccola eller varför inte rosor av gurka.

För en vegansk tårta, använd crème fraiche och färskost gjord på soja eller havre.

Smörgåstårta med vegetarisk skagenröra

ca 6 skivor rågbröd

(1/2 rapsolja eller 50 gram smör)

1 burk naturell crème fraiche

1/2 paket naturell färskost

3 matskedar tångkaviar (mer eller mindre efter smak)

2 msk dill

ca 1 tsk citronsaft

salt och peppar

(lite riven pepparrot)

För garnering:

1/2 avokado

6 tomater

hyvlade skivor av mango

ärtskott

Mixa rågbrödet i matberedare samtidigt som du häller i olja eller smör. Alternativt lägg ut brödskivor kant i kant i en rund eller fyrkantig form.

Rör ihop crème fraiche och färskost. Blanda ner tångkaviar, dill, citronsaft och salt och peppar. Riv i pepparrot om du vill ha med det.   Blanda allt väl. Bred ut röran över brödet. Dekorera med avokado, tomater, forma mangoremsorna till rosor och strö över ärtskott.

Jag vill också passa på att tipsa om ett nytt roligt initiativ i matbloggsvärlden. Det heter Mat i munnen, och är ett web-teveprogram gjort av bland andra Björn Gadd som har bloggen vegankrubb. Matprofiler i Skåne träffas och pratar om mat på ett avslappnat och inspirerande sätt. I det första programmet handlar det om texmex och det går att se här.

Ännu lite mer påskpyssel, som funkar bra även andra tider på året går att hitta i artiklen om återbrukspysslaren Hanna Jönsson som jag skrivit på Zickermans värld.

Ha en riktigt fin påskhelg!

Annonser

2 responses to “Tårta med vegetarisk skagenröra och rågbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s