Nässelaioli

nässelaioli 007

Den kommer nog komma fort nu, våren. Snart så är pollensäsongen i full blom och vi knäpper upp våra för tunna jackor och parkerar oss i solen vid husknuten. På lördag åker vi till Lissabon och när vi kommer tillbaka några dagar senare räknar jag med att det kommer vara dags att dra igång picknicksäsongen : )

Och snart så kommer de skjuta fram, vårens första små ätbara underbara ogräs, och vi springer med skogsdoft i näsan och plockar in nässlor, kirskål och ramslök. Som pepp inför det gjorde jag häromdagen en mjukt grön aioli med nässlor som har legat glömda i frysen sen förra året.

Aiolin var väldigt lätt att göra, inga krusiduller med äggula som skar sig här inte. Receptet kommer härifrån, och är visst gjort av Per Morberg från början. Jag ville mest ha ett recept utan vinäger som inte fanns hemma, och det funkade bra. Jag pressade i citronsaft för att få lite syra, det blev för mesigt annars. Nässlorna ger mest en härlig färg, men också en lite skogig smak. Passar bra till falafel, burgare eller en bit stekt fisk om du äter det. Receptet får bli mitt bidrag till säsongens bästa på Det gröna skafferiet som är vilda vårprimörer den här månaden.

Nässelaioli

1 äggula

2 dl rapsolja

1/2 msk senap

1/2 dl förvälda nässlor

1 vitlöksklyfta

citronsaft efter smak

Salt och peppar

Ta fram ägg och senap ur kylen en stund innan du börjar med aiolin så att alla ingredienser har samma temperatur. Förväl nässlorna några minuter tills de är mjuka. Krama ur och mixa slätt i matberedare eller med stavmixer. Häll i oljan samtidigt som du mixar. Rör ihop äggula och senap (spara vitan till maränger eller sorbet). Häll i nässeloljan i äggblandningen i en tunn stråle samtidigt som du vispar, gärna med elvisp. Vispa tills majonäsen är tjock och slät. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Rör ut med lika mycket naturell yoghurt för en mindre mäktig sås.

 

Annonser

6 svar till “Nässelaioli

  1. Ping: Säsongens bästa – vilda vårprimörer (igen!) | Det gröna skafferiet·

    • Vad kul att du gillar! Det tog lång tid innan jag vågade mig på att plocka nässlor också, tänkte att de mest bränns och inte är så goda. Men det är de faktiskt : ) Bästa plocktiden beror lite på när våren kommer, men det är bäst att ta dem när de är späda och ljusgröna, ca 1 dm höga. Slutet av april-början av maj brukar vara lagom här i södern.

    • Vad kul att du gillar! Jag var också rädd för att plocka nässlor länge, tänkte att risken för att bränna sig inte var värd smaken. Men har man bara bra handskar så är det inte så farligt, och det är riktigt gott! Det brukar vara bäst att plocka dem i slutet av april-början av maj, när de är späda, ca 1 dm höga och ljusgröna.

  2. Ping: Våra bästa recept med vilda vårprimörer! | Det gröna skafferiet·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s