Melerad blåbärskaka med vit choklad

vitsippsbukett

Efter en fin dag igår med en massa sol, utflykt till bokskogen vid Torups slott och vitsippsplock satte bakabstinensen in igår kväll. Lite blåbärssylt längst in i frysen fick bli utgångspunkten, och jag gjorde en blåbärsmelerad sockerkaka med topping av vit choklad. Hjälp vad gott det blev! Kakan, som är vegansk, blev väldigt fluffig och god och blåbärsmeleringen gav en cool effekt.

Toppingen skulle nog gå att variera på massa olika sätt. Jag gjorde både en vegansk version, med mjölkfritt smör, florsocker och citron och en med vit choklad, lite smör och citron. Den söta vita chokladen blev lite mer balanserad av den syrliga citronen, och allt smakade väldigt bra tillsammans med blåbären. En topping med färskost, vegansk eller mjölkbaserad, skulle nog också vara gott på, med citronsmak och eventuellt lite smält vit choklad även där. Kokosflingor på toppen gav lite knaprighet och en extra smakupplevelse.

blåbärskaka 004

Melerad blåbärskaka (vegansk)

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 dl havre -eller sojamjölk

50 gram mjölkfritt margarin

3-4 msk blåbärssylt eller 1/2 dl blåbär

Sätt ugnen på 190 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt väl. Smält margarinet. Rör ner mjölken i margarinet. Rör ner i mjölblandningen. Klä en form (ca 10×15 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut jämt. Klicka ut blåbären och rör ner den med hjälp av en gaffel, så att det blir en melerad effekt. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter.

Topping

Vegansk:

50 gram mjölkfritt margarin

ca 1 dl florsocker (eller tills det blir en bra konsistens)

1-2 tsk citronsaft

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ner florsocker och citronsaft. Rör tills krämen är slät och inte har några smörklumpar. Bred över kakan när den har svalnat. Strö eventuellt över kokosflagor eller flingor. Skär kakan i rutor.

Vit chokladtopping:

ca 50 gram vit choklad

25 gram smör eller 1/2 paket naturell färskost

1-2 tsk citronsaft

Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna. Klicka i smör eller rör ner färskost till krämen är slät. Smaka av med citronsaft. Bred över kakan när den har svalnat. Strö eventuellt över kokos. Skär kakan i rutor.

blåbärskaka 011

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s