Lyxig dessert på 5 minuter

björnbärsfool 005

Mousse måste vara bland de godaste och enklaste efterrätterna som finns! Nu snackar jag alltså inte de sötsliskiga e-nummerstinna pulvervarianterna som finns att köpa, utan riktig, hemmagjord mousse. Det kanske låter snobbigt, men faktum är att det är väldigt lätt att göra egen mousse. Och det behövs ingen gelatin av djurdelar eller några avancerade ingredienser. Jag gör helst min mousse med vispad grädde, naturell 10 procentig yoghurt och lite socker. Och smaksättning i form av bär, frukt, choklad eller vad man nu vill ha. Det finns speciellt gelésocker som gör desserter fluffiga och fasta, men just i mousse tycker jag att det funkar lika bra med ganska hårt vispad grädde och vanligt socker. Då blir den fluffig och krämig och alldelles underbar. En fiffig sak är att det väldigt lätt går att göra den här desserten vegansk också, genom att byta ut grädde och yoghurt mot veganska alternativ. Vi kommer att bjuda på smakprover på en liknande, vegansk mousse på ICA Söder på Möllan imorgon. Recept på den dyker snart upp på Den glada grisen.

Men snabbheten med den här efterrätten var det ju. Det är faktiskt ganska fantastiskt. På några minuter kokar man upp bär eller frukt tillsammans med socker. Vispar grädden och rör ner yoghurten och när bären eller frukten har svalnat rörs den ner i grädd-och yoghurtblandningen. Klart!

Just i den här varianten lät jag bli att blanda bärkompotten och moussen, utan varvade dem istället i glaset. I England kallas den här desserten för en ”fool”, men då är det egentligen bara grädde som ska varvas med bär eller sylt. Jag la till naturell yoghurt för att få en nyttigare (nåja) variant, och rörde ner lite citronsaft och skal i grädd-och yoghurtblandningen, och florsocker för att få lite sötma på den. Och vips så hade det blivit en mousse. Fast jag vill ändå kalla den för en fool för det låter roligt. Den som vill ha mer substans på efterrätten kan varva ner sockerkaka eller bitar av småkakor som Brago, eller lite havrefräs i glaset. Men då är det plötsligt en triffle eller cranachan istället. Jag har inte sagt att jag älskar britternas namn på maträtter va?

Inspirationen den här gången kommer från bloggen Pastry Affair. Hennes björnbärsfool som dök upp idag lät bara så underbart god och vårig och enkel. Men det tar mig lite emot att äta bara vispgrädde, så då kom det där andra till. Missa helst inte myntan på toppen, det gav verkligen något speciellt tillsammans med björnbären och citronen.Nu till själva receptet. Att läsa det här inlägget tar antagligen längre tid än vad det tar att göra moussen.

björnbärsfool 002

Björnbärsfool med citronmousse

4 (ganska små) portioner

Björnbärskompott:

1 dl björnbär

1 msk gelésocker, strösocker eller annat sötningsmedel efter smak

Mousse:

1 dl vispgrädde eller mellangrädde eller veganskt alternativ

1/2 dl naturell yoghurt 10 procent eller veganskt alternativ, t ex havreyoghurt

1/2 dl florsocker (mer eller mindre efter smak)

skal av 1/2 ekologisk citron

ca 1 tsk citronsaft

Hackade myntablad och några björnbär till garnering

Blanda björnbär och socker eller sötningsmedel i en kastrull. Koka tills sockret löst upp sig och bären går att mosa helt. Rör väl. Låt svalna.

Vispa grädden ganska hårt. Blanda ner yoghurt och bärmoset. Riv ner citronskal och pressa i saft. Blanda väl. Ställ eventuellt på kylning någon timme. Varva mousse och bärkompott i serveringsglas. Toppa med björnbär och myntablad.

björnbärsfool 003

 

Annonser

3 responses to “Lyxig dessert på 5 minuter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s