Pasteis de nata med lime och kokos (veganska)

kokos och limebakelser 006

Plötsligt händer det! Knopparna som har suttit och huttrat och väntat på grenarna börjar vecklas ut, vitsippor, påskliljor och körbärsträd blommar på samma gång och istället för grått och brunt har  Malmö blivit ljusgrönt och blått. Det finns hopp för sommaren ändå! Jag skulle åkt ut och letat ramslök idag, men kom inte iväg av olika anledningar. Istället målade jag en fällstol knallrosa på balkongen och tog en vända och tittade på våren i Pildammsparken. Ganska bra söndag det med.

Jag har ju lovat ett recept på de portugiska nationalbakverker Pasteis de nata, och här kommer de nu i vegansk version! Jag tänkte först att det är svårt att göra en vegansk vaniljkräm, men så har jag sett det på flera håll i matbloggsvärlden på sistone och det visade sig att det visst inte är så svårt alls. Bland annat så har Mattias på Bake my day ett bra recept här. När jag sen råkade ha lime hemma, och fick syn på kokosmjöl i affären så kändes det som att den perfekta kombon för min egen version av dessa små krämiga pajer var uppfunnen.

Det är första gången jag bakar med kokosmjöl, men inte den sista. Det smakar verkligen kokos, så den som inte gillar det bör hålla sig borta. Tillsammans med limen och vanilj blev det en ljuvlig söt historia som smälter på tungan. Det är nog svårt att byta ut allt mjöl mot kokosmjöl i recept, då det inte binder lika bra som vetemjöl. Mina pajskal blev ganska spröda, och då hade jag bara 1/3 dl kokosmjöl. Men det finns kanske sätt att motverka det, som att ha i lite vatten, havregrädde eller blötlagda linfrön i degen?

Får du inte tag på kokosmjöl så byt ut det mot vetemjöl, men rör i någon matsked kokosflingor i degen.

Krämen blev lagom fast och krämig av maizena och lite no egg-pulver. Har man inte det hemma går det säkert bra utan också, det är bara att prova sig fram med mängden maizena.

kokos och limebakelser 011

Pasteis de nata med lime och kokos (veganska)

1/2 kokosmjöl

1 dl vetemjöl

2 msk strösocker

75 gram mjölkfritt smör

Vanilj- och limekräm:

2 dl havre- eller sojamjölk

1 msk maizena

1/2 dl strösocker

1 msk no egg-pulver

saft och skal från 1 lime

”skrapet” från ca 2 cm vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

25 gram mjölkfritt smör

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda rumsvarmt smör, kokosmjöl, vetemjöl och socker till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet medan du gör krämen.

Koka upp mjölk, socker, limesaft- och skal och vanilj på låg värme. Vispa i no egg-pulver och maizena. Vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Krämen tjocknar snabbt när maizena kommer i. Sjud några minuter under omrörning tills krämen är ordentligt tjock. Ta av från plattan och rör ner smöret tills det har smält och krämen är slät.

Smörj små formar, t ex mazarinformar eller små pajpormar och strö dem med ströbröd. Tryck ut pajdeg i formarna i ett tunt lager. Fyll formarna med krämen. Strö lite strösocker över ytan. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills krämen har fått en gyllene yta. Vill du ha mer bränd yta lik originalen så går det säkert att bränna på lite med gasolbrännare.

kokos och limebakelser 005

Annonser

2 responses to “Pasteis de nata med lime och kokos (veganska)

    • Tack : ) Jag ska kolla in ramslökstemat. Får väl bara drömma om att lägga vantarna på nån ett tag till : ) Din blogg verkar fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s