Inlagda regnbågsgrönsaker

inlagda regnbågsgrönsaker 011

När jag vaknade i morse och såg att himlen återigen var grå och regntung så kände jag mig beredd att hoppa på ett  tåg och bara åka med mitt Sommarkort tills jag kom någonstans där det var soligt. Jag längtar så efter värme! Men en titt på väderprogrnosen talade om att det inte verkade troligt att det skulle bli sol någonstans i Skåne idag, så det var bar a att ställa in sig på en hemmadag.

Efter lite tjurande sparkade jag igång mig själv, och fram tills nu har jag hunnit med att dammsuga, gå ut med återvinningen, blogga, göra papperspyssel för fikaförsäljning på fredag (mer om det senare), lyssna på Sommar med Kristian Gidlund och bli sorgsen och glad över livet, laga middag och förbereda några kommande blogginlägg så att det förhoppningsvis blir lite mer liv här framöver.

Men nu till regnbågssalladen jag gjorde häromdagen. När jag hittade den här färgglada salladen eller vad man ska kalla det visste jag direkt att det var något jag vill prova. Vad kan vara ett bättre sätt att prova inlagda grönsaker, som jag instinktivt är lite rädd för*, än att göra det i en multifärgad, glädjesprudlande variant? Det passar extra bra nu när Regnbågsfestivalen precis har avslutats i Malmö. Jag var för glömsk och lat igår för att gå ut på paraden, som känns extra viktig när man hör om hur tre personer blev misshandlade utanför en fest som var kopplad till regnbågsfestivalen för några dagar sen. Den här här salladen är mitt sätt att stå upp för allas lika värde och hbtq-rättigheter.

inlagda regnbågsgrönsaker 009

Inlagda regnbågsgrönsaker

Jag la till rödkål till receptet, eftersom jag ville ha den blålila tonen för att göra färgskalan mer regnbågslik. Skulle jag göra om den skulle jag nog hoppa över rädisorna som jag egentligen inte tycker om, och som blev lite för lika den röda paprikan i färg. Och ta en mer mörkröd paprika som sticker ut mer mot morötterna. Annars är är jag nöjd. Om någon har tips på andra rosa grönsaker så får den gärna säga till!

1/2 gul paprika

1/2 röd paprika

1 morötter

1/4 rödkålshuvud

3 små gurkor eller 1 stor

(6-7 rädisor)

Inläggning:

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

3 msk stevia eller 5 msk socker

1-2 msk salt

1 msk senapsfrön, ljusa eller mörka

Riv alla grönsaker eller skiva dem tunt, jag skar dem i bitar och skivade dem i matberedaren. Lägg grönsakerna i olika lager i en stor glasburk.

Blanda vinäger, salt, socker och senapsfrön i en kastrull och sjud tills socker och salt har löst upp sig. Rör ner vattnet och ta av från värmen. Låt svalna tills ljummet.

Häll inläggningen över grönsakerna och rör om så att alla grönsaker täcks av vätska. Ställ i kylen. Efter ett dygn är de lagom inlagda. Gott till grillat eller på macka med hummus eller annan röra.

inlagda regnbågsgrönsaker 014

Grönsakerna när de blandats med inläggningen. Mindre regnbåge, men lika färgglatt.

inlagda regnbågsgrönsaker 016

inlagda regnbågsgrönsaker 018

Och på knäckebröd med hummus på pumpa och vita bönor. Mums!

* Min rädsla för allt som kan gå under namnet pickled på engelska går 15 år tillbaka i tiden till när jag var på språkresa på Isle ofWight i England. Vår värdmamma var sådär typiskt engelsk, och gav oss trekanntsmörgåsar med ost och nån brun kletig sörja som hon kallade pickles. Jag fick kväljningar bara jag närmande mig mackan och slängde dem i soporna. De här picklade grönsakerna är så långt från den sörjan det går att komma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s