Hallonkärlek + fröflarn med grädde och bär

hallon på stol

Det finns nog inget som har smaken av sommar så komprimerat i sig som ett färskt hallon. När det lena mjuka hallonen mosas mellan gommen och tungan bara väller det ut minnen av soldränkta sommarstigar, riviga buskar mot benen, doften av hav och lata stunder på en gräsmatta med en bok. Allt det ryms i ett enda hallon. Bäst smakar såklart de små vildhallonen, när du har turen att hitta ett som är lagom moget och utan maskar i. Men de odlade svenska hallonen är inte dåliga de heller.

I helgen var jag och en kompis på Hallongården mellan Trelleborg och Malmö, som är lite av ett hallonparadis. Här finns hallon av alla de slag, plus alla tänkbara produkter man kan göra med hallon, så som sylt, sirap, saft, vinäger, te och en massa annat. Det hela är vad man nog skulle kunna kalla en lyckad kommersialisering av en råvara. Trots säljarandan som låg över hela stället var det mysigt att sitta i deras trädgårdskafé med den spatserande tuppen och titta på hur barnen fascinerades av kaninen som låg och flämtade i sin bur i värmen.  Jag åt macka med mögelost och hallongelé (faktiskt en god kombination) och en gudomlig pinochiotårta med hallon och blåbär, och köpte med några förpackningar hallon hem.

Vi glömde och fota på själva gården, men det finns massa bilder och info här.

En bild på när jag cyklar på landsvägen på den skånska slätten blev det åtminstone:

2013-07-28 13.01.25

Hallon smakar nästan bäst som de är, eller i en skål med yoghurt eller fil på morgonen. Men det finns en massa goda bakverk som de kan avnjutas med också. Som de här ”nyttiga” bakelserna med söta fröflarn, grädde och bär. Kexen utgår från ett recept som jag har hittat i Renée Voltaires ena kokbok, men har fått ett stänk av agavesirap för att bli söta. Utmaningen med kexen är att inte grädda dem för länge, mina blev på gränsen till brända. De nötiga, söta och spröda kexen passar perfekt med ett lager fluffig grädde och blandade sötsyrliga bär emellan sig.

bärflarn gi 002

Söta fröflarn (ca 6 flarn)

2 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1/2 dl pumpakärnor

4 dl vatten

1 msk agavesirap eller vanlig ljus sirap

1 nypa salt

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda ihop frön och kärnor. Tillsätt vatten, salt och agavesirap. Låt stå och svälla minst 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut ca 2 matskedar fröblandning på pappret och bred ut till en tunn cirkel, ca 1 mm tjock. Klicka ut cirklar av resten av blandningen. Grädda i 40 min- 1 timme. Håll koll då och då så att de inte bränns!

Låt svalna. Fyll med vispad grädde och blandade bär, eller din favoritglass.

bärflarn gi 005

bärflarn gi 007

Annonser

4 responses to “Hallonkärlek + fröflarn med grädde och bär

  1. Pingback: Frökex | I gott sällskap·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s