Vinbärsgömmor

vinbärsgömmor 012

De sista skälvande dagarna av sommaren och det gäller att ta vara på de färska bären. Förra veckan var jag ute vid Bulltofta igen, och plockade vinbär från de allmänna buskarna där. Mycket var avplockat, men undertill på grenarna, innanför de största snåren fanns det fortfarande några dignande klasar.

Vinbär och kokos är en oslagbar kombination. De sötsyrliga bären passar så bra med den milda, lite krämiga kokosen och de piffar liksom till varandra. Receptet på de här små vinbärspajerna hittade jag i en rolig bok som heter Historiebok för kakälskare, som går igenom bakverk ända från antiken till idag. Selmas vinbärsdrömmar heter de små godbitarna, eftersom de tydligen var Selma Lagerlöfs favoritkakor. Boken säger att de helst ska bakas på hennes födelsedag den 20 november, men jag tycker de passar lika bra för en sensommardag.

För att göra kakorna lite mer gi bytte jag ut vetemjölet mot kokosmjöl, och socker mot stevia. Det blev väldigt gott, men jag kan rekommendera att man gör ett ganska tunt lager av deg då kokosmjöl blir rätt så mäktigt i för stor dos. Tillsammans med en klick frusen yoghurt med vanilj blev de riktigt ljuvliga.

Om vinbären varit frusna, se till att de tinar innan de sätts in ugnen, annars tar det längre tid innan kakan blir klar inuti och den riskerar att bli bränd.

vinbärsgömmor 004

Vinbärsgömmor med kokos

ca 10 små pajer eller 1 stor

Deg:

100 gram smör

2 dl kokosmjöl

2 msk stevia (4 msk socker)

grahamsmjöl eller kokosflingor för att strö formarna

Vinbärsfyllning:

500 gram röda vinbär

2 ägg

25 gram rumsvarmt smör

1/4 dl stevia (3/4 dl socker)

100 gram kokosflingor

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Nyp ihop kokosmjöl, smör och stevia till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Smöra små formar eller en stor och strö dem. Tryck ut deg i ett tunt lager i varje form.

Lägg en handfull vinbär i varje form, nästan ända upp till kanten. Vispa ihop rumsvarmt smör, ägg, stevia och kokosflingor. Häll smeten över vinbären, så att det fyller formarna.

Grädda i 8-10 minuter tills kakorna har fått vacker färg. Servera direkt i formarna eller försök lirka ut dem.

 

vinbärsgömmor 002

vinbärsgömmor 007

Eftersom Selma Lagerlöf associeras med pelargoner så fick kökspelargonen vara med på ett hörn, som har börjat blomma så fint igen trots att den nästan varit bortglömd i sommar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s