Vegetarisk korvgryta med guacamole

korvgryta 002

Det går inte att förneka det, hösten är här. Det har varit soligt och ganska varmt några dagar i Malmö nu, men ändå, det är något i luften som gör att jag ser till att linda en sjal runt halsen varje gång jag ska gå ut. Sorgligt, jag känner mig inte klar med sommaren ännu. Men samtidigt lite mysigt, inte minst att få börja laga varmande mustiga grytor och ta vara på alla underbara frukter och grönsaker som är skördeklara nu. Jag menar bara att sätta tänderna i ett sött svenskt äpple, det går inte ens att förklara hur gott det är!

Igår blev jag sugen på korvgryta (eller körv eller vad det nu ska kallas när det är vegetariskt)och det blev en allt i allorätt med sötpotatis, fantastiska helt svara morötter, första gången jag ser det, äpple och en massa annat gott. Jag gjorde den ganska het och serverade med gucamoule för att dämpa. Äpplet ger en spännande smak och god sötma och den ganska porösa sojakorven (Astrid och apornas märke) suger upp allt det kryddiga på ett väldigt gott sätt. Grytan var till och med godare en dag senare när smakerna hunnit sätta sig mer. För en ännu mer mättande rätt, rör ner förkokta svarta bönor, kidneybönor eller kikärtor.

Vegetarisk korvgryta med sötpotatis och äpple

1 sötpotatis
4-5 morötter, gärna några svarta
2 små zucchini
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
4 vegetariska korvar, gärna mild churizo
1 paket krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning+ ca 2 dl vatten
ca 1 cm hackad röd chili
(Några grönkål -eller svartkålsblad)
paprikapulver, rökt paprika (chipotle) timjan, rosmarin, salt och peppar efter smak

Guacamole

1 avokado, mjuk
2-3 msk naturell yoghurt
1/2 tsk citronsaft
salt och peppar

Hacka löken och stek tillsammans med pressad vitlök i rapsolja i några minuter tills den börjar få färg och mjukna. Skala sötpotatis och morötter (om det behövs) och skär i kuber. Blanda ner i stekpannan. Hacka även chili och skiva zucchinin och dela skivorna på mitten två gånger och blanda ner. Stek tills grönsakerna börjar få färg. Strö ner buljongtärningen och häll på vattnet. Låt puttra tills sötpotatisen och morötterna börjar bli mjuka. Rör ner tomatkrosset, äpplet hackat i bitar, korven skivad i slantar och eventuell grönkål. Krydda efter smak. Låt puttra ytterligare några minuter.

Gör så länge gucamoulen:
Halvera avokadon och skrapa ur innehållet. Mosa det i en skål tillsammans med yoghurt, citronsaft och salt och peppar efter smak. Blanda allt väl.

Servera med gucamoulen klickad uppepå grytan, och eventuellt med ris, matvete eller liknande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s