Höstig sallad med betor och mangold

höstsallad 006

Det allra bästa med hösten måste vara att all vacker, god och nyttig mat som finns just nu, precis runt knuten. Rotsakerna som börjar blir skördeklara, grönkål, mangold, pumpor, smakexploderande äpplen och betor och morötter i alla möjliga färger. Det passar lite bra att stoppa i heta och mustiga grytor och soppor som i kakor eller i enkla sallader. Häromdagen gjorde jag en väldigt enkel och god sallad med mangoldblad, ångade betor, fetaost och hyvlad lila morot. Jag hittade morötter som var mörkt lila hela vägen igenom, det är inte så vanligt och kändes rätt coolt. De smakar ungefär som vanliga morötter men starkare på något sätt. Jag läste någonstans att den lila färgen bildas av färgämnet antocyaniner, som sägs kunna motverka hjärt- och kärlsjukdommar och cancer. Så hittar ni lila morötter är det bara att gnaga i sig!
Att ångkoka grönsaker är ett bra sätt att bevara mer av deras nyttigheter, och passar även just för rödbetor och andra betor för att de ska bevara sin fina röda färg. Använd en ånginsats till en kastrull om du har, annars funkar det att lägga grönsakerna i en metallsil och hänga den på en kastrull med ganska lite vatten i, sätta på ett lock och koka ca 20 min. Tänk på att vanliga rödbetor färgar av sig ganska mycket även när de ångkokas.

Om du vill ha salladen mera mättande servera med en stor klick hommus, och kanske några grönsaksbiffar. Eller blanda ner kokt bulgur eller andra gryn i salladen. En vinäger med honung är också god att ringa över. Prova att byta ut fetaosten mot grönmögelost, och solrosfröna mot valnötter.

höstsallad 004

Höstig sallad med betor och mangold
(2 portioner)

ca 10 blandade polkabetor och gulbetor, eller rödbetor
2 nävar mangoldblad, gärna olika färg
1/2 paket fetaost
1 lila morot (eller annan färg)
Lite solrosfrön

Skala betorna och skär dem i klyftor. Ångkoka dem enligt text ovan.
Skölj mangolden och lägg ut den på tallrikar. Placera ut de kokta betorna. Toppa med fetaost, hyvla stänger från moroten och strö över solrosfrön. Servera med valfri dressing eller vinegret med honung.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s