Rödbet- och hasselnötskakor med cashewkräm

rödbetslöv 006

Såhär i halloweentider fick jag lust att göra något blodrött och dramatiskt. Det bästa naturliga sättet att få en starkt röd färg på både mat och kakor är att använda rödbetor eller rödbetssaft. Denna fantastiska grönsak passar lite förvånande väldigt bra i bakverk. De ger en lite jordig, men samtidigt söt smak, och har nästan en chokladig ton i sig själv.
Det blev ett par småkakor i form av höstlöv med en deg av havremjöl och hasselnötsmjöl. Hasselnötterna visade sig passa väldigt bra med rödbetorna, de tar fram varandras mustiga smak. Som fyllning gjorde jag en len cashewnötskräm sötad med honung och smaksatt med vaniljpulver. Krämen fick lite av en kolaliknande smak som passade väldigt bra med kakorna. Inspiration till krämen fick jag från den fina bloggen Wallflower girl och till kakorna från Veggie desserts som bakar en massa kul med grönsaker Det är tur att kakorna nästan är nyttiga för de är riktigt beroendeframkallande, jag har knaprat i mig säkert 3-4 stycken redan.
Ett bra alternativ till den vuxna halloweenfesten eller bara ett vanligt höstmys i soffan.
Det är säkert gott att hoppa över sockret i degen och fylla kakorna med en getostkräm istället och servera som snacks eller drinktilltugg.

rödbetslöv 024

Rödbet- och hasselnötskakor med cashewvaniljkräm
1, 5 dl havremjöl
1 dl hasselnötsmjöl
2 msk strösocker
saft från 1 medelstor rödbeta, drygt 1 matsked
1 nypa salt
50 gram smör eller mjölkfritt margarin

kräm:
1 dl naturella cashewnötter
1 msk honung
2 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver
2 msk havremjölk eller annan mjölk

Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och riv rödbetan fint. Pressa ur saften ner i en bunke. Blanda ner havremjö, hasselnötsmjöl socker och salt och blanda väl så att allt mjöl blir rödfärgat. Blanda ner smöret och nyp ihop till en fast men lite kladdig deg. Kavla ut till en platta på ca 2 millimeter. Tryck ut kakor i form av löv eller någon annan rolig form. Flytta över till en bakplåtsklädd plåt och grädda i ca 10 minuter tills kakorna är torra och har fått färg undertill.
Gör krämen samtidigt som kakorna är i ugnen:
Mixa cashewnötter i matberedare. Häll samtidigt i kokosolja, honoung, vaniljpulver och mjölken. Fortsätt mixa tills krämen nötterna är finmalda och det har formats en krämig massa. Om massan känns för tjock tillsätt mer mjölk.

rödbetslöv 014

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s