Novembermiddag: Medelhavsgratäng med pasta och broccoli

pastagratäng 001

Mörka och murriga novemberkvällar, när det nästan är minus ute och tröttheten hänger som en blöt filt över huvudet behövs de, pastagratängerna fulla av ost, makaroner, grädde och grönsaker och kryddor som värmer och lindar in oss i en mjuk skön matkoma.
Medelhavssmakerna är nog mina favoritsmaker, tillsammans med mat från Mellanöstern. Saker som soltorkade tomater, svamp, pesto, fetaost och halloumi och grönsaker som aubergine, broccoli, paprika och spenat, tillsammans med mustiga kryddor som timjan, paprikapulver, vitlök, och oregano har något så tryggt och stabilt över sig.
Genom att använda havregrädde så blir gratängen inte lika mäktig som den skulle bli med vanlig grädde, och om du dessutom tar bort osten eller byter den mot veganskt alternativ passar rätten även veganer eller de som är känsliga mot mjölkprodukter.

Den här gratängen kombinerar allt de bästa av de smakerna, till en härlig mild men samtidigt smakrik röra. Jag ville bara fortsätta och äta för att det var så gott, fastän jag var mätt för länge sen.
”Mat att somna i soffan av” kallade Peter det, och det är nog sant. Men det är väl helt ok den här tiden på året. Hurtiga kan vi vara när solen kommer fram igen.

pastagratäng 003

Medelhavsgratäng med pasta och broccoli
(Jag mätte egentligen ingenting när jag lagade den här rätten, utan slängde ner det som fanns hemma. Hade inte trott att det skulle bli gott på bloggnivå)

Någon typ av makaroner för 4 portioner, gärna fullkorn eller dinkel
1 paket matlagningsgrädde
bladspenat
champinjoner
några soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 broccolibukett
ca 1 dl riven ost
grönsaksbuljong
ca 1 msk tomatpuré
timjan, paprikapulver och salt och peppar efter smak
1/2 paket halloumi

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan, häll av vattnet och ställ undan. De sista mintuterna av koktiden går det bra att lägga ner broccolibuketter som får koka halvmjuka. Skiva champinjoner och stek tillsammans med vitlök. Tillsätt bladspenat och stek tills bladen krympt ihop. Rör ner tomatpuré, grönsaksbuljong och kryddor. Häll på grädden och blanda väl. Låt puttra några minuter. Tillsätt den rivna osten och rör tills osten smält och såsen är jämn.
Häll pasta och broccolin i en ungsfast form. Häll över såsen och blanda runt. Strö över riven eller skriva halloumi.
Grädda i ca 15 minuter, eller tills halloumin smält och blivit gyllenbrun.
Servera med vitkålssallad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s