Adventskalender 2013: Lucka 2

Även om det mesta i naturen är visset och i stort sett fruset så här års, finns det fortfarande några vilda guldgruvor kvar där ute. En av dem är nyponen. Nypon går att plocka även efter att det har blivit frost, och går att göra till god och c-vitaminrik soppa, sylt, pulver eller vad man nu vill göra med dem. Jag var nere vid Ribbersborg en sväng häromdagen och klarade av att plocka i ungefär en timme innan det kändes som att fingrar och näsa skulle ramla av i den iskalla vinden. Det räckte till en två ordentliga satser nyponmarmelad. Jag kan inte välja vilken jag tycker bäst om, så jag ger er receptet på båda!
Med en fin ettikett, eller ett tyg runt locket så blir de en bra julklapp eller present att ta med när du går på glöggfika.

Jag började med att göra nyponpuré av nyponen, genom att koka dem riktigt mjuka i ca 1 timme. Därefter mosade jag dem grovt, och pressade dem igenom först en grovmaskig sil och därefter en finmaskig, så att alla frön och småskräp stannade kvar. Det gör inget om du spär med vatten när du pressar ut purén, det kokar bort sen.

nyponmarmelad

Nyponmarmelad med clementin och stjärnanis
4 små burkar
Clementinerna ger lite av en beska, och stjärnanisen en lakritston som bryter av den söta nyponsmaken i den här marmeladen.

300 gram clementiner
200 gram syltsocker
1 dl nyponpuré
2-3 hela torkade stjärnanis

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Lått puttra i ca 20 minuter, eller tills massan klarar marmeladprovet*. Rör då och då.
Sterilisera rena burkar i 100 grader i ugnen i minst 10 minuter. Häll upp marmeladen i varma burkar och sätt på locket löst.

nyponmarmelad

Nyponmarmelad med citron och ingefära
3 små burkar
Den här marmeladen blir slätare, och mer puréaktig i konsistensen. Citronskalen ger en frisk kick och ingefäran känns bara som en liten aning i bakgrunden. En riktigt förkylningsbortmotare som dessutom smakar godis!

200 gram nyponpuré
150 gram syltsocker
Det ytterska skalet på 2 ekologiska citroner
saft från 1 1/2 citron

Blanda allt i en kastrull och koka och häll upp på samma sätt som ovanstående exempel.
*Marmeladprovet= Klicka ut lite marmelad på en plan, torr tallrik. Dra med en slev genom marmeladen. Om spåret stannar kvar är marmeladen färdig, rinner det ihop behöver den koka mer.

nyponmarmelad 001

Annonser

One response to “Adventskalender 2013: Lucka 2

  1. Pingback: Adventskalender 2013: Lucka 7 | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s