Adventskalender 2013: Lucka 4

rotsakslåda 003

Ett sätt att få in fler gröna rätter på julbordet är att ta efter finnarna, och alla deras grönsakskådor. De brukar äta både morotslåda, kålrotslåda och potatislåda på jul. De är ganska lika Janssons frestelse, men utan fisk. Ofta är lådorna i Finland lite sötade, och innehåller ingefära. Vissa, som morotslådan görs även med grötris. Jag har gjort min egen variant med blandade rotfrukter och skippat ingefäran. Det blev en krämig gratäng med mycket smak från de olika rotfrukterna som passar perfekt till mer kryddiga bönbollar, vegokorv eller marinerade sojabitar. Med kokta kikärtor blir den en hel middag i sig själv, tillsammans med en ordentlig vitkålssallad.

rotsakslåda i form


Rotsfruktslåda

1 liten kålrot
1 sötpotatis
3 morötter
2 palstenackor
(2 dl kokta kikärtor)
2 dl havregrädde
1 dl havremjölk
1 tsk timjan
1 nypa muskot
salt och peppar efter smak
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skriva eller riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda grädde, mjölk och kryddor. Varva rotsakerna i en ungssäker form. Häll på gräddblandningen och blanda väl. Rör eventuellt ner kikärtor. Strö över ströbröd. Grädda i 30-40 minuter, tills alla rotsaker är mjuka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s