Adventskalender 2013: Lucka 6

rödbet och bönbiffar 1

Rödbetor är en perfekt vintermat. De lyser upp i mörkret, smakar gott och går att variera på många olika sätt. Med sin klarröda färg passar de extra bra i juletid, inte bara till rödbetssalladen utan även till andra vegetariska rätter.
Dessa rödbets- och bönbollar kom till efter att jag fått en idé om rödbetsfalafel, men så kände jag att jag ville prova att använda någon annan typ av bönor. Det blev vita bönor, som fick sällskap i smeten av rivna rödbetor, kumminfrön, spiskummin, korianderfrön, cayennepeppar, vitlök och några kryddnejlikor. Vill du ha ordentligt med smak så snåla inte på kryddorna, smaken verkar dämpas något när de gräddas. Bollarna blir ett perfekt tillbehör till couscoussalladen med saffran som jag gjorde till förra årets kalender, eller någon annan sallad på julbordet.
Här severvar jag dem med en ljummen sallad med bland annat spenat, soltorkade tomater och avokado och en yoghurtsås. Lite smulad fetaost eller getost blir också gott till bollarna för den som äter det.

De här biffarna får blir mitt bidrag till Bönbonanza-utmaningen i december, som såklart är julmat.
Reglerna är lätta, laga något som kan passa till jul och innehåller någon typ av baljväxter. Blogga om det, och länka receptet till den här sidan, eller till Bönbonanazasidan. Innan sista december behöver jag bidragen. Så kan det bli en bra utgångspunkt för en bönigare jul, kanske nästa år.

Rödbet-och bönbollar
ca 22 bollar

3 små rödbetor
4 dl vita kokta bönor
1 dl havregryn
2 ägg
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Spiskummin, kumminfrön, korianderfrön, cayenepeppar och mald kryddnejlika efter smak

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rödbetorna och riv dem fint. Blanda vita bönor, rödbetsriv, pressad vitlök och havregryn i en matberedare och mixa tills en slät smet formats. Smaka av med kryddor, salt och peppar. Knäck i äggen och fortsätt mixa. Tillsätt mer havregryn om smeten är för lös för att forma.
Forma små bollar och placera ut på en plåt smord med olja. Tryck till bollarna så att de blir lite plattare.
Grädda i 20-25 minuter tills bollarna har fått färg och känns fasta. Ta evetuellt ut formen och vänd bollarna efter halva tiden.

rödbet och bönbiffar 2

Annonser

One response to “Adventskalender 2013: Lucka 6

  1. Pingback: Bönbonanza tema jul, era bidrag | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s