Adventskalender 2013: Lucka 8

pepparkaksparfait

Snart är det dags för Nobelmiddag, och för den som gillar matlagning kan det vara en kul anledning att bjuda på en egen gourmetmiddag. När jag var på Mitt Kök-mässan i Stockholm tidigare i veckan så hade de ett sötsakskafé som bland annat sålde desserter som varit med på Nobelmiddagen (inte just de exemplaren, hoppas jag). Vi smakade på en hallon -och pistagebakelse, som såg häftig ut med sina starka färger, men som tyvärr inte smakade så mycket. Jag blev lite besviken, och hoppas att årets dessert blir mer spektakulärt.
Ett förslag på efterrätt till din Nobelmiddag, eller vid något annat fint tillfälle i jul är den här enkla pepparkaksparfaiten.
Jag gjorde en sorts yoghurtglass med hälften vispgrädde och hälften yoghurt. Den är bra för den kräver ingen kokning av äggulor, och kan lätt göras vegansk genom att använda mjölkfri grädde och yoghurt.
Som sötningsmedel använde jag bara dadlar, vilket gör att glassen inte blir så söt och alla goda kryddor kommer fram ännu mer. Det vägs upp av de söta smulade pepparkakorna jag serverade till.
Genom att frysa glassen i ett tunt lager i en stor form och sen trycka ut hjärtan i pepparkaksformar blir det lätt en festlig känsla på desserten. Som färgstark effekt serverade jag hallon värmda med lite socker vid sidan av. De smulade pepparkakorna ger inte bara extra sötma och smak utan en spännande knaprighet till den lena, mjuka glassen också.

pepparkaksparfait 2
Pepparkaksparfait

1, 5 dl vispgrädde
1, 5 dl naturell yoghurt
ca 10 dadlar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
några kryddnejlikor
1/4 tsk malen kardemumma

Tillbehör:
ca 1 dl hallon
1 msk socker

Några pepparkakor att smula över

Vispa grädden ganska hårt.
Blanda yoghurt, dadlar och kryddor. Mixa med stavmixer eller i en matberedare tills dadlarna är helt söndermixade. Vänd ner yoghurten i vispgrädden och visa lite till.
Lägg ett bakplåtspapper i en ca 20x 30 ca stor form. Häll på glassmeten och bred ut i ett jämt lager. Ställ i frysen minst 2 timmar, tills massan är genomfryst. Ta ut formen och låt tina några minuter. Tryck ut hjärtan eller annan valfri form med pepparkaksmått. Smula över pepparkakor. Det som blir över när formarna tryckts ut kan ni äta som påfyllning, eller en annan dag.
Värm hallonen i en kastrull och mosa sönder dem med sockret. Fördela vid sidan av glassen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s