Adventskalender 2013: Lucka 9

chokladjultårta 1

Måndag igen, ungefär halvvägs in i julracet. Hur har ni det där ute? Inte för stressigt hoppas jag. Dagens lucka rymmer en riktigt mastig jultårta, som kanske passar att baka till mellandagarna, eller bara en vanlig måndag för att du vill lyxa till det. Den kommer inte lämna dig särskilt sockerchockad, eftersom den innehåller väldigt lite vitt socker och är sötad med dadlar och kanel. Jag blev sugen på att göra en curd med clementiner, dessa fantastiska frukter som bara är i säsong så kort tid just nu kring jul. Den passade riktigt bra med den lite bittra chokladkakan och den sötlena cashew- och kanelkrämen.
Vill du ha en helt vegansk tårta, byt ut curden mot t ex den här clementinmarmeladen, eller gör en curd med veganskt margarin och lite potatismjöl istället för ägg.

chokladjultårta 2

Chokladtårta med pumpa, clementincurd och kanelfrosting

1, 5 dl ljust dinkelmjöl
1 dl havremjöl
1/4 dl kakao
1, 5 tsk bakpulver
1 msk äppelcidervinäger
1, 5 ”linfröägg” (1, 5 msk linfrön 4, 5 msk vatten)
1, 2 dl olja
1, 5 dl pumpapure
1 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C.
Gör linfröägget genom att blanda hela linfrön med varmt vatten. Låt stå i minst 10 min. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner pumpapuré, olja, socker, äppelcidervinäger. Rör ner linfröägget. Blanda väl.
Smörj och strö en liten form, gärna en springform. Häll i smeten och grädda i ca 20 minuter, tills kakan känns fast hela vägen igenom.
När kakan svalnat, dela den i två halvor. Bred på den avsvalnade clemetincurden på ena halvan och lägg på den andra.
Bred ut cashew-kanelfrostingen jämt över kakan. Dekorera med clementinklyftor och eventuellt granatäppelkärnor.

Clementincurd

saft och fruktkött från 1 clementin
2 msk smör
2 msk socker
1 ägg

Pressa ur saft och ev. lite fruktkött ur clementinen i en kastrull. Rör ner socker och ägg. Sjud på mellanhög värme tills smeten börjar tjockna. Rör hela tiden så att det inte bildas klumpar av ägget.
Dra av från värmen och rör ner smöret i kastrullen. Låt svalna.


Cashewkräm med kanel

1 dl cashewnötter
ca 1/2 dl grädde, mjölk eller växtbaserad
6-7 dadlar
1/2- 1 tsk malen kanel

Blanda cashewnötter och dadlar. Mixa i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt grädden lite i taget, tills det har blivit en trögflytande och finfördelad massa. Smaka av med kanel samtidigt som du fortsätter mixa.

chokladjultårta 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s