Adventskalender 2013: Lucka 11

mincemeat 1

Bland det mest juliga som finns i Storbritannien är mincemeat. Det som låter som någon läbbig kötträtt är en fantastisk, kryddig och mustig blandning av torkad frukt, socker, julkryddor och konjak, rom eller sherry. Denna röra får sen stå till sig, gärna flera veckor innan jul, och används i allt från mince pies till jultårtor eller till bland annat glass. Smakerna liknar de som finns i de också väldigt klassiska christmas pudding och christmas cake, men då dessa verkligen mår bäst av att stå till sig i flera veckor (jag har två puddingar i kylen nu som jag matar med konjak då och då) går det bra att göra mincemeat med någon dags framförhållning.

Det är synd att det inte går att förmedla dofter genom fotografier, för det här ser verkligen inte särskilt lockande ut. Doften är däremot väldigt julig och förförisk. För att inte tala om smaken. Jag är oftast inte så förtjust i alkohol i bakverk, men här försvinner den skarpa alkoholsmaken, och trollar fram en intensiv smakexplosion av kanel, kardemumma, pomerans och ingefära.
Jag improviserade fram min egen variant utifrån den välkända Marry Berrys recept, och byte till exempel ut mandel mot valnötter och en del av den stora mängden russin/sultanas/korinter mot kanderad ingefära. Apelsinskalet bytte jag mot torkad och mald pomerans, något som fungerade bra.

Namnet mincemeat kommer från att rätten från början innehöll malet kött som bakades till pajer med mycket kryddor, något som den fortfarande gör i till exempel Australien. I Storbritannien är den numera nästan alltid köttfri, men recepten innehåller ofta suet, vilket är detsamma som talg. Fettet som sitter under djurens hud alltså. Inte så trevligt att stoppa i sina kakor, men smör går lika bra tycker jag. Det finns även vegetarisk talg, men det kan nog vara svårt att få tag på i Sverige.

Imorgon kommer ett förslag på vad det går att använda sin mincemeat till, men den är säkert också en uppskattat julklapp precis som den är, i en fin burk.

mincemeat 2

Brittisk mincemeat
(2 små burkar)

150 gram korinter
75 gram russin
75 gram tranbär
50 gram kanderad ingefära
1/2 äpple
75 gram smör
50 gram valnötter eller mandlar
110 gram farinsocker eller muscovadosocker
1/2 tsk kanel
1/4 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malen ingefära
några riv eller 1 nypa muskot
1/4 tsk rivet och torkat pomeransskal
juice av 1/2 clementin
juice av 1/2 citron

1 dl konjak, rom eller sherry

Skala och tärna äpplet. Hacka valnötterna grovt och skär eventuellt ingefäran i mindre bitar. Blanda alla ingredienser utom alkohol i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och lått puttra under omrörning ca 15 minuter.
Sterilisera under tiden de rendiskade burkarna i ugnen på 100 grader, minst 10 minuter.
Dra av från värmen och låt svalna helt. Rör ner alkoholen.
Skeda över i de varma burkarna och sätt på locket. Låt svalna. Låt burkarna stå till sig åtminstone 1 dygn innan servering.

mincemeat 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s