Adventskalender 2013: Lucka 16

äppelsenap 1

Det blev ingen lucka igår. Det hanns inte med helt enkelt. Så är livet ibland, det är inte bara raka spår och punktlighet utan lite glapp här och där, så det vore konstigt om det var annorlunda i bloggvärlden.

Dagens lucka rymmer en hemmagjord senap, om jag sålde på marknaden igår, och som jag själv tycker blev väldigt god. Det är lurigt med hemmagjord senap, för det smakar så himla illa när den är nygjord. Besk och bitter och inte särskilt senapsaktig. Jag var nära att slänga bort min första omgång, men läste sen lite noggrannare i receptet och såg att den ska stå och mogna i 2-3 dagar innan den smakar bra. Redan nästan morgon hade det beska försvunnit och blivit till stark smak istället, sådär bitigt men ändå lite sött som skånsk senap ska vara. Äpplet går inte direkt och urskilja i smaken, men ger en lite fruktigare sötma som är god.

Det passar fint med senap till julmaten även om du inte äter kött tycker jag. Bred den på en bit vörtbröd och toppa med sojaskinka eller korv, eller på en macka med bönpatén som jag gjorde till adventskalendern förra året. Eller klicka i lite i en dressing för någon julig sallad.

äppelsenap 2

Skånsk senap med äpple
(nästan helt och hållet utifrån det här receptet)

26 g gula senapsfrön (1 liten påse)
26 g bruna senapsfrön (1 liten påse)
1 dl vatten
2 rivet äpple
0,75 dl äppelcidervinäger
1 msk honung
2,5 krm salt
1,5 msk rapsolja

Koka upp vatten och senapsfrön och sjud i några minuter. Dra av värmen och låt svalna lite. Mixa fröna med stavmixer eller i matberedare. Det gör inget om de bruna fröna inte blir söndermixade. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite till. Häll upp på rena och varma burkar.
Förvara i kylen.

äppelsenap 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s