Adventskalender 2013: Lucka 19

magnetbilder 001

Ett väldigt enkelt pyssel som kan leda både till glada barn och avlastade föräldrar! Idén fick jag efter att ha märkt hur roligt barnet som är här ibland tycker det är att leka med vårt kylskåkspoesi. Plocka bort, flytta runt och sätta tillbaka, det är visst väldigt pilligt och kul för någon i 1-2 års åldern. Så jag började fundera på om det inte skulle gå att göra kylskåpspoesi för barn, med bilder istället. Jag satte igång att leka med mjuk tunn magnet och tidningsurklipp, och fick ett riktigt bra resultat.
Magneterna känns ganska hållbara genom att jag penslade två lager med genomskinligt lack över pappret. Ett alternativ för att det inte ska gå att pilla bort bilderna kan vara att sätta självhäftande plast över dem och vika in runt kanterna innan du fäster magneterna. Eller klippa några millimeters marginal som viks runt kanten på magneten och limmas fast innan pensling med lack.

Temat på bilderna går att variera i det oändliga. Välj bilder på barnet eller personer det känner, köp älsklingsboken på loppis och klipp ut några av figurerna, välj ett tema med bilder från tidningar, t ex fordon, djur, mat osv eller gör en blandning.
Tanken är att barnen sen ska kunna stå vi kylen eller frysen (eller annan magnetisk yta) och leka med figurerna, kanske medan du lagar mat eller har händerna fulla på annat sätt.
magnetbilder 002
Kylskåpsbilder
Det här behöver du:

Bilder från tidningar, böcker, foton och så vidare
Tunn magnetplatta som det går att klippa i (finns på Panduro)
Genomskinligt vattenlösligt lack
Pensel
Sax
Penna
(lim)

Klipp ut de bilder du vill ha efter konturerna, med någon milimeters marginal runt kanten. Lägg bilden mot undersidan av magnetplattan (den med skyddspapper på) och rita efter konturerna av bilden. Klipp ut magneten efter den ritade formen. Ta bort skyddspappret och klistra fast den urklippta bilden så slätt som möjligt. Vik eventuellt in kanterna och lima fast dem på undersidan av magneten.
Lacka över bilden i ett jämt lager. Låt torka och lacka minst en gång till. Kom ihåg att lacka längst med kanterna så sitter pappret kvar bättre.
Gnugga av lackrester på undersidan av magneten när lacket torkat.
Packa i en fin ask eller burk och ge bort till någon!

magnetbilder 003

magnetbilder 005

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s