Adventskalender 2013: Lucka 20

clementinsallad 1

Till alla som tänker att desserter i juldagarna måste vara avancerade och spektakulära. Tänk om. Den här clementinsalladen med granatäppelkärnor och chokladtryffelsås innehåller bara några få ingredienser, går på några minuter att förbereda och blir himmelskt god. Det blir en lagom lätt avslutning efter tung julmat och du kommer vilja slicka tallriken efter att du är klar. Tro mig, jag gjorde just det.

För en lyxigare och sötare dessert, marinera clementinskivorna i några timmar i en lag av honung och kardemumma eller andra julkryddor, eller varför inte ett stänk apelsinblomsvatten.

clementinsallad 2

Clementinsallad med granatäpple och chokladtryffelsås

2 portioner
4 clementiner
1 näve hasselnötter
några granatäpplekärnor

Chokladtryffelsås:
50 gram mörk god choklad, gärna med havssalt
1 msk grädde eller havregrädde
1 msk smör eller mjölkfritt margarin

Koka upp en kastrull med lite vatten och sätt en skål i metall eller porslin på vattnet, så att du får ett vattenbad. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg dem i skålen. Tillsätt grädde och smör. Rör under tiden som chokladen börjar smälta. Ta bort kastrullen från plattan när såsen är helt slät.
Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna i några minuter.
Skala och skiva clementinerna. Lägg upp dem fint på portionstallrikar eller i en skål. Strö över granatäpplekärnor och hasselnötter. Ringla över chokladsåsen i ett generöst lager. Servera.

clementinsallad 003

clementinsallad 004

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s