Adventskalender 2013: Lucka 21

bästa kokböckerna 002

Idag blir det lite julklappstips så här i sista stund. Kokböcker är alltid roligt att få för den som är det minsta mat -eller bakintresserad och här kommer en lista på några av årets bästa enligt mig:

Veggivore av Cecilia Vikbladh

Ordet ”vore” i titeln kommer från det latinska vorare och betyder ungefär ”lustfyllt ätande”. Och det inspirerar den här boken verkligen till. Svenska råvaror korsas med det internationella köket i recept som är enkla men ändå vardagslyxiga och de vackra färgbilderna får det att vattnas i munnen. Det är inte en helt vegetarisk kokbok, kött och fisk finns med i några recept, men budskapet är att den gröna maten klarar sig galant på egen hand.


Nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm

För alla som är glutenallergiker, eller bara nyfikna på att experimentera med alternativt mjöl, känns den här boken som en skänk från ovan. Här finns allt från croissanter och grova limpor till hamburgerbröd och pizzadeg. Den gemensamma nämnaren är att de är bakade på mjöl gjort av bland annat majs, soja, bovete eller ris. Något som är svårt att gissa sig till utifrån de vackra bilderna av fluffiga och högresta bröd.

bästa kokböckerna 001

Bake my day av Mattias Kristiansson

Mattias Kristianssons har gjort fantasifulla kakor och desserter på bloggen Bake my day ett tag nu, och när han nu skapar sin första bok gör han det med ännu mer galna och finurliga kreationer. Eller vad sägs om bakelser som ser ut som bröst, en gigantisk Snickers eller ett ätbart ljus. Enkla bakverk blandas med avancerade kreationer, som ändå aldrig känns omöjliga. Var beredd på att recepten och de små texterna får dig att skratta högt! Det enda som är ett minus är att Mattias, som på Bake my day och sin matblogg Vegoriket ofta har helt veganska recept bara har ett recept i där ingredienserna är mejerifria. Men det kanske det blir mer av i nästa bok.

bästa kokböckerna 003


Glass åt alla! ges ut av Djurens Rätt

Veganmatbloggarna Johan Lundgren, Sofia Dahlén, Karolina Tegelaar, Rasmus Klockljung och Fredrik Åslund har skapat en inspirerande samling recept på glass utan animaliska produkter. Alla borde verkligen kunna hitta en favorit här, oavsett om du vill hålla dig till klassiker som stracciatella och romrussin, eller prova ny mark med glass på matcha eller grönkål. Går att beställa från Djurens Rätts hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s