Bönbonanza Januari: Svart bönsoppa med lime och chipotle

bönsoppa 1

Jag har börjat det nya året med en förkylning med hosta och halsont. Trots solen utanför fönstret är det bara att hålla sig inne och dricka massa te, och hoppas på att jag är frisk till på tisdag. För då drar vi för en vecka på Teneriffa! Även om många säger att ön, speciellt den södra delen, är ett turistgetto och väldigt exploaterat så tycker jag att det verkar finnas mycket att upptäcka, och ser fram emot att äta tapas, utforska små byar och hoppa i brusande vågor. Att ligga i en solstol och bara lapa sol några dagar känns inte helt fel det heller. Alla tips på saker att se och göra på Teneriffa mottages tacksamt!

Såhär i förkylningstider passar det bra med värmande, mustiga soppor, och den här med svarta bönor, tomat och lime är verkligen en sådan. Receptet är extremt enkelt, men soppan får ändå en lite spännande touch av lime, kumminfröna och rökta paprikakryddan. Det känns som att den blir lite mexikansk nästan. Inspiration till soppan hittade jag här, men jag förenklade genom att använda chilipastan harrissa istället för rostade chilis.

Soppan får bli mitt bidrag till den här månadens Bönbonanza, som är just soppor. Vad kan passa bättre i (det som ska vara) den kallaste månaden än en rykande het, baljväxtbaseras, mättande soppa?

bönsoppa 2


Het svart bönsoppa med lime och chipotle

1 lök
3-4 vitlöksklyftor
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 burk kokta svarta bönor
lite kumminfrön
1 tsk harissa
saft från 1/2 lime
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chipotle (rökt paprikapulver)
salt och peppar
Lite fetaost

Skiva löken fint och pressa vitlöken. Blanda ner i en kastrull tillsammans med lite rapsolja. Stek tills löken fått färg och börjar mjukna.
Rör ner krossade tomater, vatten och buljongtärning. Tillsätt även harissa, kumminfrön, paprikapulver och chipotle och rör ner bönorna. Låt koka i några minuter.
Mixa soppan halvslät med stavmixer eller i matberedare, häll tillbaka den i kastrullen om du använt matberedare. Koka upp soppan och smaka av med limesaft och salt och peppar.
Servera med hackad persilade, eller om du föredrar det, koriander, och rostade pumpafrön. Strö eventuellt över lite fetaost.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s