Muesliskålar a.k.a frukostbakelser

muesliskålar 1

Jag har sett något som kallas för muesliskålar på lite olika matbloggar den senaste tiden, och så häromdagen var det något som fick mig att bestämma mig för att prova en egen variant. De är som en korsning mellan frökakor och knaprig muesli, eller granola, som jag tror att muesli som sitter ihop i klumpar brukar kallas.
Att de bara innehåller dadlar och lite honung som sötningsmedel gör att man med gott samvete kan äta dem till frukost tillsammans med en stor klick yoghurt och frukt. Samtidigt är de söta och smakrika nog att klassas som efterrätt, och dessutom går de faktiskt att äta i några stora munsbitar, precis som en bakelse som du inte kan få i dig fort nog. Jag tycker att de ser ut lite som bakelser också, med den fluffiga yoghurten och frukt och bär på toppen.
Vill du inte göra skålar av degen blir de lika bra som knapriga, mättande mellanmålskakor. Havre, solrosfrön, linfrön och kokosoljan gör att de helt klart kan ses som nyttiga.  De blir dessutom helt glutenfri om du använder dig av glutenfria havregryn.

muesliskålar 2
Muesliskålar
6 små skålar

1 dl kokosolja
2 dl havregryn
2 dl havremjöl (eller havregryn malt till fint mjöl i matberedare)
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl solrosfrön
1/3 dl krossade linfrön

1/2 dl russin eller korinter
5 dadlar
5 aprikoser
1 msk honung
(1 msk vatten)
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosoljan och låt svalna. Blanda kokosflingor, solrosfrön, linfrön, urkänade dadlar, aprikoser, russin, salt och honung i matberedarskålen och mixa till en klibbig massa (det går bra att använda stavmixer också). Rör ner havregryn, havremjöl och kokosolja och fortsätt mixa några sekunder. Om degen känns så lös att den inte håller ihop tillsätt 1 msk vatten droppvis tills du har fått en bra konsistens som går att forma men inte är för klibbig.
Klä insidan på muffinsformar i silikon eller varje hål på en muffinsplåt med deg hela vägen upp i ett så tunt lager som det går utan att det faller sönder.
Grädda i 175 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna och stjälp upp skålarna ur formarna.
Servera med en klick naturell grekisk yoghurt och frukt och bär.

muesliskålar 3

muesliskålar 4

 

Annonser

One response to “Muesliskålar a.k.a frukostbakelser

  1. Pingback: Små müsliskålar med blåbär | I gott sällskap·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s