Succétårta på en speciell födelsedag

succetårta 1

Idag skulle min mamma ha fyllt 70 år. Det är fortfarande svårt att greppa att jag inte kan ringa henne och sjunga ”Med en enkel tulipan”, precis som jag inte kan fatta att det redan har gått fyra år sedan hon gick bort. Om hon hade funnits så tänker jag mig att vi hade gått på någon restaurang i Stockholm som hon hade läst om i tidningen, och hon skulle ha varit omständlig och frågat massa saker till kyparna och sett annorlunda ut än alla andra i restaurangen, och jag skulle skämmas lite men samtidigt vara glad och stolt att jag har en mamma som är sig själv på alla sätt och vis.

Även om vi inte kan fira hennes födelsedag tillsammans så försöker jag göra någonting för att uppmärksamma henne varje år. Nu när det är en så jämn födelsedag ville jag slå på stort, och bakade hennes absoluta favorittårta. Mandelkaka med smörkräm, eller succétårta som den också kallas. Det är en extremt smarrig och smörig tårta, och inget för den som vill spara på kalorierna. Dock är den helt glutenfri.

Det är något med kombinationen fluffig mandelmarängbotten och len, mäktig smörkräm som blir helt oemotståndlig, och även när en börjar bli illamående så är det svårt att inte ta en bit till. Eftersom kakan är mäktig så räcker det ofta med en ganska liten tårta även om det är flera som ska dela, men om du vill bjuda på storkalas kan du alltid dubbla receptet för tårtbotten och grädda den i en stor långpanna. Smörkrämen är en stor sats, jag fick ungefär hälften över, men det går bra att frysa en tid.

Mamma var en riktig smörälskare, och det var antagligen därför hon älskade den här tårtan. Men det skulle såklart vara riktigt smör, inget fusk med margarin eller något annat otyg. Och det skulle nog förstöra smaken en hel del.

 succetårta 2

Succétårta: Mandeltårta med smörkräm (glutenfri)

4 äggvitor

100 gram mandel

1 dl socker

 Smörkräm

4 äggulor

1 dl vatten

0, 75 dl socker

150 gram smör

 (eventuellt 50 gram mandel till dekoration)

 Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i mandelkvarn eller matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum.

Vänd ner mandeln och sockret i äggvitorna. Blanda försiktigt.

Lägg ett bakplåtspapper i en liten ungsplåt eller alluminiumform. Häll i smeten och bred ut i ett jämt lager.

Grädda i 10-15 minuter tills kakan är fast och har blivit gyllenbrun på ovansidan.

Ta ut och låt svalna.

 Rör ihop äggulor och vatten i en bunke i värmetålig bunke. Fyll en kastrull till hälften med vatten och värm på spisen. Sätt bunken i vattenbadet i kastrullen. Rör ner socker och vispa hela tiden medan blandningen tjocknar. Dela smöret i mindre bitar och rör ner det. Dra av från värmen och låt krämen svalna.

 Dela tårtbotten på mitten. Bred smörkräm på den ena halvan och placera den andra halvan uppepå. Bred ut mer smörkräm i ett ganska tunt lager. Ställ i kylen eller på annan sval plats. Smörkrämen stelnar snabbt när den står kallt.

För eventuell dekoration, hacka resterande mandlar grovt och rosta lätt i en torr stekpanna. Strö över tårtan i valfritt mönster.

succetårta 3

Gula tulpaner var också en av mammas födelsedagstraditioner.

födelsedagsmamma

Mamma på en av alla födelsedagar. Tårtan bakade hon själv kvällen innan, och så blev hon uppvaktad av sin sambo på morgonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s