Wrapp med sojabitar, grönkål och jordnötssås

soja- och grönkålswrap 1

Nu när jag jobbar hemifrån försöker jag hitta bra och relativt enkla luncher som går fort att göra och är mättande utan att kännas lika tunga som en  portion av gårdagens middag kan göra. Allt som gör att vi kan dra ut på middagsmaten så att det räcker två kvällar istället för en är ju också bra.

Den här wrappen blev jag inspirerad till av ett recept på bloggen Den lilla matdériven. Jag bytte ut tofun mot sojabitar (helt ofrivilligt, tofun blev kvar i affären), gjorde smakrik marinad till dem, förenklade receptet på jordnötssåsen lite och stoppade ner allt i en fullkornstortilla. Det hela blev riktigt gott och mustigt måste jag säga. Grönkålen och sojabitarnas beska balanseras upp av det syrliga och söta i jordnötssåsen.

Det går fortfarande att hitta fin, svenskodlad grönkål ute i butiker och på marknader, så passa att frossa. Själv börjar jag bli riktigt fäst i de där vackra gröna bladen som ska vara så nyttiga också. Hittar du inte grönkål går det bra med till exempel bladspenat.

soja- och grönkålswrap 2

Wrapp med sojabitar, grönkål och jordnötssås

(4 portioner)

4 tortillabröd, gärna fullkorn

Ca 100 gram torkade grytbitar av soja

3-4 stjälkar grönkål

Marinad

½ dl olivolja

2 msk soja (mörk eller ljus efter smak)

1 vitlöksklyfta

Ca 2 cm citrongrässtälk

1 cm grön chili

Förväll sojabitarna i saltat vatten i 10-15 minuter, tills de känns genommjuka. Låt rinna av. Skiva citrongrässtälken tunt och hacka chilin fint. Blanda med övriga ingredienser till marinaden. Lägg ner sojabitarna och blanda så att allt täcks av marinad. Låt stå minst 15 minuter.

Stek sojabitarna i marinaden. Riv bort grönkålen från de grova stammarna och rör ner bladen  i stekpannan. Stek på medelhög värme tills grönkålen mjuknat.

 Jordnötssås:

Ca 2 dl jordnötter, osaltade

1 tsk sojasås

1 msk citron- eller limesaft

2-3 msk vatten (eventuellt mer)

1 tsk honung

Salt efter smak

Om jordnötterna är orostade, rosta dem i en torr stekpanna tills de har fått färg. Låt svalna. Blanda jordnötter, soja, citron-eller limesaft och honung och mixa till en slät konsistens. Späd med vatten tills du har fått en trögflytande sås. Smaka av med salt och eventuellt mer citron- eller limesaft och honung.

Fördela en klick sojabitar och grönkål på ett tortillablad. Toppa med jordnötssås i ett jämt lager. Vik ihop tortillan och servera.

soja- och grönkålswrap 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s