Rödbet- och chokladkakor med saltad chokladglasyr

rödbet-och chokladkakor 1

Det finns väl inget som säger att hjärtformade chokladkakor bara kan bakas inför eller på alla hjärtans dag?! Den sortens lyx kan behövas vilken slö, grådassig dag i februari som helst, eller när som helst under året. När de dessutom innehåller näringsrika rödbetor och är  bakade på havre- och kokosmjöl och utan något raffinerat vitt socker så finns det ingen anledning ha minsta dåliga samvete om du råkar sätta i dig ett helt gäng under helgen.

Jag har velat prova kombon rödbetor och choklad i bakverk ett tag, efter att ha sett det på lite olika bloggar. I Storbritannien, som generellt är mer vana vid att stoppa grönsaker i kakor än vad vi verkar vara i Sverige, är det rätt vanligt förekommande. För de här kakorna hittade jag dock inget bra recept att följa, så jag improviserade fram ett. Och det blev riktigt bra måste jag säga. Rödbetssmaken är inte jättestark, utan finns mer där i bakgrunden som en fruktig men samtidigt lite jordig ton. Dessutom ger de en fin rödaktig färg. Jag kokade rödbetorna innan jag mixade ner dem i smeten, men det skulle även vara spännande att prova med rivna råa rödbetor. Kokosmjölet suger åt sig lite av vätskan i rödbetorna, och hjälper till att binda ihop kakorna bra. Jag tror inte att någon skulle gissa att de är glutenfria om det inte var för den lite mer gryniga konsistensen. Använder du köpt havremjöl som ofta är mer finmalet går det säkert att undvika. Kakorna är inte särskilt söta alls, vilket jag tycker är gott, speciellt med den söt-beskachokladfrostingen uppepå. Den som vill ha sötare kakor kan dock använda vanligt socker istället för kokossocker. Och den som byter ut saltet i glasyren mot kaffepulver och strör kokosflingor över får rödbetssnoddas!

rödbet-och chokladkakor 2

Rödbet- och chokladkakor med saltad chokladglasyr (glutenfria)

2 dl havregryn eller havremjöl (glutenfritt)

1/2 dl kokossocker

1/2 dl rapsolja

1/2 dl havremjölk eller mjölk

1 msk kokosmjöl

2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

1 ägg

2 små rödbetor

Saltad chokladglasyr

40 gram mörk choklad

2 msk grädde

1 nypa havssalt

Gör så här:

Koka rödbetorna, låt dem svalna och mixa fint.

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och kokossocker fluffigt.

Mixa havregrynen till fint mjöl om du använder det. blanda havremjöl, bakpulver, kakao och kokosmjöl i en bunke. Rör ner olja och havremjölk. Rör ner rödbetsmoset och blanda till en smet.

Smörj och strö en större form eller 8 st små formar. Häll ut smet i varje form nästan hela vägen upp. Grädda ca 15 minuter för små formar, några minuter längre för en stor, tills kakan är fast och känns torr hela vägen igenom. Låt svalna.

Chokladfrostingen:

Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad tillsammans med grädde och havssalt. Rör till en jämn kräm. Häll över kakorna inför servering. Toppa med strössel eller kokosflingor.

rödbet-och chokladkakor 3

Annonser

2 responses to “Rödbet- och chokladkakor med saltad chokladglasyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s