Pavlova med lemon curd och myntahallon och kokosdrömmar

lemoncurd och hallontårta 1

Vilken sockerchockhelg det har varit! I går hade jag födelsedagsfika här hemma, och jag kunde så klart inte hålla mig till att baka en sorts kaka, utan skulle göra sådär fyra. Sen kom en kompis med en succétårta och frosseriet var ett faktum. Men gott var det!

Sen några år tillbaka brukar jag baka någon typ av marängtårta på min födelsedag. I år bredde jag på lemon curd i mellanlagret, och toppade med grädde och myntamarinerade hallon. Det är något i kombinationen sötsyrlig lemon curd och mjuka, syrliga hallon som blir helt oemotståndligt, speciellt till den knapriga söta marängen.

Att baka marängbottnar, eller pavlovabottnar som jag antar att man också kan kalla dem, brukar vara lite av ett lotteri för mig. Ibland blir de perfekt frasiga och fina, och andra gånger blir de övergräddade eller för sega inuti. Men nu hoppas jag att jag har kommit på knepet. Det stavas låg ugnsvärme. Jag gräddade dem nästan en timme i 125 grader, och även om de hade lite av den där segheten kvar innuti (som inte för så mycket) så var de spröda utan att falla isär, hade en fin lätt beige färg och sådär smälta i munnen-frasiga på utsidan.

lemoncurd och hallontårta 2

Pavlova med lemon curd och myntamarinerade hallon

Marängbottnar:
4 ekologiska äggvitor

2 dl socker

några droppar citron eller vinäger

Sätt ugnen på 125 grader. Separera äggulor och äggvitor. Spara gulorna. Vispa äggvitorna fluffigt så att det går att vända upp och ner på bunken. Vänd ner sockret och droppa i citron eller vinäger. Fortsätt att vispa i någon minut.

Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut marängsmeten i två rundlar, så stora att de får plats i varsitt hörn på plåten.

Grädda i 50-60 minuter, kolla då och då så att marängen inte börjar bli för brun. Sänk i så fall värmen till 100 grader. Låt eventuellt marängen stå kvar i ugnen på eftervärmen för att torka ut en stund.

Lemon curd:

saft och skal av två ekologiska citroner

4 äggulor

1-2 dl socker

50 gram smör

Tvätta citronerna och riv ner skalet och pressa saften i en kastrull. Tillsätt äggulorna och sockret. Värm upp samtidigt som du vispar. När smeten börjar tjockna, sjud någon minut till och ta sedan bort från värmen. Tillsätt smöret och rör tills det smält och en jämn kräm bildats. Låt svalna.

Myntahallon:

1 litet paket frusna hallon (250 gram)

1 msk socker

några blad färsk mynta

Blanda hallon, socker och hackade myntablad i en skål. Låt stå över natten eller tills hallonen har tinat. Häll bort en del av saften (god t ex i yoghurt).

Dessutom:
ca 2 dl vispgrädde

Sätt ihop tårtan:

Lossa försiktigt marängbottnarna från pappret. Om de har klibbat fast kan ett trick vara att stryka eller pensla lite ljummet vatten på baksidan av pappret, så brukar de lossna lättare. Lägg den ena botten på ett fat. Bred över lemon curden i ett jämt lager. Lägg på den andra botten. Bred över vispad grädde och strö ut hallonen. Dekorera med sockerblommor eller ätbara blommor.

lemoncurd och hallontårta 2

Förutom tårtan så bakade jag havremazariner med blåbärstopping, inspirerade av ett recept i senaste Äkta Mat, och hasselnötsrutor med kaffefrosting. Det bakverk som jag blev mest nöjd med var dock kokosdrömmarna. Snacka om kakor från himmelen! De har den där spröda och smältande konsistensen som drömmar ha, men så finns kokosen där för extra knaprighet och smak. Jag gjorde dem inte så jättesöta, och med lite mörk chocklad ringlad över blev de en perfekt vuxenkaka. De är väldigt lätta att göra veganska, bara att byta ut smöret mot mjölkfritt alternativ.

Hela fikabordet, med kokosdrömmarna i mitten.

Hela fikabodet, med kokosdrömmarna i mitten.

Kokosdrömmar

1, 5 dl kokosflingor

2,5 dl ljust dinkelmjöl

100 gram smör eller mjölkfritt margarin

1 dl socker

0,5 dl rapsolja

1 nypa salt

1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör eller margarin och socker poröst. Rör ner kokosflingor, dinkelmjöl, salt och rapsolja och blanda till en deg. Rör slutligen ner hjorthornssaltet.

Rulla till bollar och placera på en bakplåtspapperklädd plåt. Tryck till bollarna lite lätt (kakorna flyter ut ganska mycket).

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt svalna. Ringla eventuellt över lite smält choklad.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s