Hot cross scones med sockerfri hallon- och myntasylt

hot cross scones1

I Storbritannien är det tradition att äta en sorts frallor med kors på under påsken, så kallade hot cross buns. De är lite kryddiga och mustiga och ofta penslade med en söt sirap. Jag har de senaste åren försökt göra min egen, lite nyttigare variant av frallorna, lite mindre söta och med lite grövre mjöl. I år gjorde jag det enkelt för mig och gjorde en sconesversion. De blev väldigt fluffiga och mjuka, och känns nästan som bröd med jäst i i konsistensen, men har samtidig den där knapriga sconesytan.

Baka dem någon av påskens lediga morgnar och ät i lugn och ro med smör och en skiva ost eller marmelad. Kanske den lätta sockerfria sylt som jag kokade ihop med hallon, linfrön och stevia! Linfröna hjälper till att ge sylten en tjockare konsistens.

hot cross scones 1

Grova brittiska ”hot cross scones

2 dl ljust dinkelmjöl

1 dl grovt dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

75 gram smör

1 dl naturell yoghurt

1 näve korinter eller russin

1/2 tsk mixed spice (kanel, kardemumma, spiskummin, muskot, ingefära mm)

1 tsk svart treacle eller mörk sirap

Garnering:

2 msk ljust dinkelmjöl

2-3 msk vatten

Sätt ugnen på175 grader. Blanda mjölet med salt och bakpulver i en skål. Knåda in smöret tills en smulig deg formas. Tillsätt yoghurten, mixed spice, treacle eller sirap och korinterna eller russinen. Blanda till en smidig deg.

Dela degen i fyra delar och forma till runda bollar. Klä en plåt med bakplåtspapper, placera ut bollarna och tryck till lite. Blanda vetemjöl och vatten till en trögflytande smet. Spritsa eller ringla ut smeten i ett kors tvärs över bullarna.

Grädda i ca 20-25 minuter.

Sockerfri hallonsylt med mynta

2 dl hallon, frysta eller färska

1/2 dl stevia strö

1 msk linfrön

1-2 färska myntablad

Blanda hallon, stevia, hackade myntablad och linfrön i en kastrull. Värm och sjud i ca 10 minter, tills hallon mjuknat och lösts upp och sylten tjocknat något. Låt svalna. Ät inom ett par dagar, eftersom det inte är något socker i som konserverar så håller den inte så länge.

hot cross scones 3

 

Annonser

One response to “Hot cross scones med sockerfri hallon- och myntasylt

  1. Pingback: Vegansk nötmarängtårta + påsktips | Mitt lilla gröna·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s